Svijet
0

SAD – najskuplji zdravstveni sistem sa slabijim rezultatima

FENA
Unatoč tome što imaju najskuplji zdravstveni sistem na svijetu, Amerikanci imaju najslabiju zdravstvenu skrb u usporedbi s drugih pet bogatih zemalja Australijom, Kanadom, Njemačkom, Novim Zelandom i Velikom Britanijom, pokazali su u utorak objavljeni rezultati istraživanja Zaklade Commonwealth, civilne udruge za napredak zdravstva iz New Yorka.

"Američki zdravstveni sistem je najskuplji na svijetu, no komparativne analize stalno pokazuju da SAD zaostaje u rezultatima po pet glavnih kriterija - kvaliteti, dostupnosti, učinkovitosti, pravednosti i javnom zdravlju", ističe se u zaključcima istraživanja.

Sjedinjene Države su jedina zemlja u istraživanju koja nema univerzalno zdravstveno osiguranje, što je dijelom objašnjenje za loše rezultate u kategorijama dostupnosti i pravednosti zdravstvenog sustava, sigurnosti pacijenta, te ukupnih rezultata nacionalnog zdravstva.

Istraživanje liječničke prakse također je pokazalo da SAD zaostaje u prihvaćanju informacijske tehnologije i korištenju medicinskih sestara za poboljšanje zdravstvene njege hroničnih bolesnika.

Na prvom mjestu istraživanja kvalitete zdravstvenog sustava je Njemačka, a slijede Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada, prenijela je Hina.

Troškovi zdravstva po stanovniku najveći su u SAD - 6.102 dolara u 2004. godini, dok su u Njemačkoj 3.005 dolara, u Kanadi 3.165, Novom Zelandu 2.083, Australiji 2.876 i Velikoj Britaniji 2.546 dolara.

U zdravstvenom sistemu u SAD-u oko 45 miliona ljudi uopće nema zdravstveno osiguranje, prema procjenama vlade iz 2005. Pitanje uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja, koje je standard u razvijenim zemljama, postalo je važna tema političkih kampanja u SAD-u, uključujući i sadašnju kampanju za predsjedničke izbore 2008. godine.