Svijet
0

SAD - Najreligioznija nacija razvijenog svijeta

Sarajevo-x.com
SAD je najreligioznija nacija razvijenog svijeta ako bi se religioznost mjerila vjerovanjem u sve natprirodne stvari, od Boga preko anđela do demona. Amerikanci su u isto vrijeme i najveće religijske neznalice zapadnog svijeta.

Ove dvije činjenice iznio je u svojoj novoj knjizi Stephen Prothero, šef katedre za religiju na Univerzitetu u Bostonu. Prothero je rekao kako je religijska nepismenost opasnija od kulturalne.

"Religija je najnestabilnija komponenta kulture. Pored toga što je jedna od najvećih sila dobrote na svijetu, više puta je bila i u službi zla."

Prema istraživanju pomenutog profesora, 75% odraslih osoba vjeruje kako Biblija propovijeda da Bog pomaže onima koji pomažu sami sebi". Više od 10% misli da je Ivana Orleanska bila žena Noe. Samo polovina ispitanih znala je navesti jedno od četiri evanđelja.

Iako manje iznenađujuća, uzimajući u obzir ulogu SAD-a u svijetu, mnogo opasnija je činjenica da Amerikanci jako malo znaju o islamu, budizmu i hinduizmu, mnogo manje nego o kršćanstvu. Dok je u post 9/11 periodu Bush naglašavao američkom narodu da islam predstavlja mir, poznati propovjednik Jerry Falwell poslanika Muhameda je nazivao teroristom. Kada dva ovako velika autoriteta kažu oprečne stvari, nacija takva kakva jeste nije u stanju razlučiti ko govori istinu.