{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD najavile 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu

F
31.1.2006. u 21:59
0
0
SAD najavile 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu
0
SAD najavile 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu
Glavni tajnik UN Kofi Annan u utorak je na konferenciji o Afganistanu u Londonu rekao kako su demokratija i sigurnost Afganistana "globalna briga", a Sjedinjene Države su najavile više od milijardu dolara pomoći toj zemlji u razdoblju 2006.-2007., objavile su agencije.
Govoreći na otvaranju dvodnevne konferencije o budućnosti Afganistana, Annan je rekao kako je nedavni porast nasilja "tužni podsjetnik krhkoće mira u Afganistanu". No napredak u toj zemlji u interesu je cijele međunarodne zajednice, naglasio je Annan i pozvao na nastavak podrške Afganistanu.

Međunarodna konferencija o Afganistanu, na kojoj sudjeluju predstavnici više od 60 zemalja, treba potvrditi svoju podršku Kabulu u razdoblju od još pet godina.

Konferenciju kojoj, među ostalima, prisustvuje afganistanski predsjednik Hamid Karzai, američka državna tajnica Condoleezza Rice, glavni tajnik UN-a Kofi Annan i britanski premijer Tony Blair, trebalo bi obilježiti potpisivanje petogodišnjeg partnerskog plana između Afganistana i međunarodne zajednice, poznatog kao Afghanistan Compact.

Partnerski plan bi afganistanskoj vladi trebalo da posluži kao smjernice za garanciju sigurnosti, poštovanja ljudskih prava, gospodarski i društveni razvoj i borbu protiv droge, nakon čeverogodišnjeg razdoblja političke tranzicije poslije pada talibanskog režima krajem 2001. godine.

Condoleezza Rice je istaknula namjeru SAD-a da, uz odobrenje Kongresa, za pomoć Afganistanu izdvoje dodatnih 1,1 milijardu dolara za razdoblje 2006.-2007.

"Osim naših prijašnjih angažmana u iznosu od gotovo šest milijardi dolara, ponosna sam što mogu najaviti da će predsjednik Bush od Kongresa zatražiti odobrenje dodatnih 1,1 milijarde dolara pomoći sljedeće godine" za budžetsko razdoblje 2006.-2007., koje počinje u oktobru, kazala je Rice.

"SAD se jasno zauzima za dugoročni uspjeh Afganistana, jer za nas je tu riječ o dugoročnom partnerstvu", rekla je američka državna tajnica. "Transformacija Afganistana (iz tiranije u demokratiju) je iznimna, ali nepotpuna. Od presudne je važnosti jačanje naše podrške afganistanskom narodu", dodala je.

"Afganistanu i dalje prijeti terorizam i oni koji žele povratak ekstremizma. Moramo podržati Afganistan zbog dobrobiti njegova naroda, ali i kako bismo zagarantirali demokratiju i slobodu ostatku svijeta. Moramo udvostručiti napore kako bismo uspjeli i učvrstili demokratiju", izjavio je ranije na otvorenju konferencije britanski premijer Tony Blair.

Također je najavio kako se Britanija obvezala u sljedeće tri godine Afganistanu uputiti 500 miliona funti pomoći.

Usvajanjem ustava i demokratskim izborom predsjednika (Karzaija), Afganistan je okončao razdoblje političke tranzicije, ali je i dalje krhka država čija stabilnost zavisi o međunarodnoj, osobito američkoj, prisutnosti.

Razmjernu stabilnost jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu, opterećene nasiljem, korupcijom i trgovinom drogom, garantira 30 hiljada stranih vojnika, među kojima 20 hiljada pripada koaliciji na čelu sa SAD-om, dok preostalih 10 hiljada osiguravaju zemlje članice NATO saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: