Svijet
0

SAD najavile 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu

FENA
Glavni tajnik UN Kofi Annan u utorak je na konferenciji o Afganistanu u Londonu rekao kako su demokratija i sigurnost Afganistana "globalna briga", a Sjedinjene Države su najavile više od milijardu dolara pomoći toj zemlji u razdoblju 2006.-2007., objavile su agencije.

Govoreći na otvaranju dvodnevne konferencije o budućnosti Afganistana, Annan je rekao kako je nedavni porast nasilja "tužni podsjetnik krhkoće mira u Afganistanu". No napredak u toj zemlji u interesu je cijele međunarodne zajednice, naglasio je Annan i pozvao na nastavak podrške Afganistanu.

Međunarodna konferencija o Afganistanu, na kojoj sudjeluju predstavnici više od 60 zemalja, treba potvrditi svoju podršku Kabulu u razdoblju od još pet godina.

Konferenciju kojoj, među ostalima, prisustvuje afganistanski predsjednik Hamid Karzai, američka državna tajnica Condoleezza Rice, glavni tajnik UN-a Kofi Annan i britanski premijer Tony Blair, trebalo bi obilježiti potpisivanje petogodišnjeg partnerskog plana između Afganistana i međunarodne zajednice, poznatog kao Afghanistan Compact.

Partnerski plan bi afganistanskoj vladi trebalo da posluži kao smjernice za garanciju sigurnosti, poštovanja ljudskih prava, gospodarski i društveni razvoj i borbu protiv droge, nakon čeverogodišnjeg razdoblja političke tranzicije poslije pada talibanskog režima krajem 2001. godine.

Condoleezza Rice je istaknula namjeru SAD-a da, uz odobrenje Kongresa, za pomoć Afganistanu izdvoje dodatnih 1,1 milijardu dolara za razdoblje 2006.-2007.

"Osim naših prijašnjih angažmana u iznosu od gotovo šest milijardi dolara, ponosna sam što mogu najaviti da će predsjednik Bush od Kongresa zatražiti odobrenje dodatnih 1,1 milijarde dolara pomoći sljedeće godine" za budžetsko razdoblje 2006.-2007., koje počinje u oktobru, kazala je Rice.

"SAD se jasno zauzima za dugoročni uspjeh Afganistana, jer za nas je tu riječ o dugoročnom partnerstvu", rekla je američka državna tajnica. "Transformacija Afganistana (iz tiranije u demokratiju) je iznimna, ali nepotpuna. Od presudne je važnosti jačanje naše podrške afganistanskom narodu", dodala je.

"Afganistanu i dalje prijeti terorizam i oni koji žele povratak ekstremizma. Moramo podržati Afganistan zbog dobrobiti njegova naroda, ali i kako bismo zagarantirali demokratiju i slobodu ostatku svijeta. Moramo udvostručiti napore kako bismo uspjeli i učvrstili demokratiju", izjavio je ranije na otvorenju konferencije britanski premijer Tony Blair.

Također je najavio kako se Britanija obvezala u sljedeće tri godine Afganistanu uputiti 500 miliona funti pomoći.

Usvajanjem ustava i demokratskim izborom predsjednika (Karzaija), Afganistan je okončao razdoblje političke tranzicije, ali je i dalje krhka država čija stabilnost zavisi o međunarodnoj, osobito američkoj, prisutnosti.

Razmjernu stabilnost jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu, opterećene nasiljem, korupcijom i trgovinom drogom, garantira 30 hiljada stranih vojnika, među kojima 20 hiljada pripada koaliciji na čelu sa SAD-om, dok preostalih 10 hiljada osiguravaju zemlje članice NATO saveza.