Svijet
0

SAD: Najava Teherana otrežnjenje za svjetsku javnost

FENA
Sjedinjene Države su ocijenile da najave još ambicioznijeg nastavka iranskoga nuklearnog programa predstavljaju otrežnjenje za ostatak svijeta, jer takav razvoj situacije vodi ka proizvodnji atomske bombe.

"To treba predstavljati otrežnjenje za ostatak svijeta jer kad predsjednik Irana kaže da program prelazi u industrijsku fazu, a to očigledno nije nešto što ostatak svijeta želi čuti. To vodi ka iranskome nuklearnom oružju", rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormak, prenijele su agencije.

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad najavio je u utorak da njegova zemlja želi unaprijediti program obogaćivanja urana do "industrijeske faze", ali je rekao i da će za takvo nešto biti potrebne godine.

Sjedinjene Države i Izrael, čiji je premijer Ehud Olmert u utorak završio posjetu Washingtonu, najveći su protivnici iranskoga nuklearnog programa smatrajući da bi takav razvoj situacije predstavljao ozbiljan udarac sigurnosti na Bliskom istoku.

Iran odlučno tvrdi da je nuklearni program, usmjeren isključivo u civilne svrhe, odnosno za zamjenu tradicionalnih termoelektrana nuklearnima.

"Izvinite ako upozorenja zasnivamo na ranijem ponašanju Irana, ali ta priča kod nas ne prolazi. Ta priča ne prolazi ni kod Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao ni kod Vijeća sigurnosti UN-a. To je razlog za ozbiljnu zabrinutost", rekao je McCormak.

Istovremeno su zapadni diplomati nastavili komplicirane pregovore o budućoj rezoluciji Vijeća sigurnosti protiv Irana, koja je prvobitno zamišljena kao nešto blaža verzija dokumenta koji je to tijelo svjetske organizacije usvojilo protiv Sjeverne Koreje zbog prošlomjesečne podzemne nuklearne probe.

Američki ambasador pri UN-u John Bolton zatražio je da se u dokument uključi i ocjena kako Iran predstavlja opasnost za mir u svijetu, ali su Rusija i Kina ocijenile da su formulacije sadržane u evropskom prijedlogu ionako prestroge te zatražile reviziju.

Analitičari zbog toga najavljuju da će pregovori o rezoluciji biti teški, ali da će SAD možda biti prinuđen na izvjesne ustupke zbog želje komisije nekadašnjega državnog sekretara Jamesa Bakera da Teheran uključi u aktivno rješavanje krize u Iraku.

Predsjednik George W. Bush, međutim, pod velikim je pritiskom proizraelski raspoloženih neokonzervativaca koji traže odlučan odgovor Amerike na iransku nuklearnu prijetnju, ali je njhov uticaj nakon parlamanetarnih izbora u SAD-u pod upitnikom.

Planeri u Pentagonu već su "definirali" oko 1.100 meta mogućih budućih zračnih napada na lokacije na kojima Iran obavlja nuklearna istraživanja.

Sjedinjene Države i Izrael istovremeno smatraju da Iran, uz Siriju, predstavlja glavni izvor svih nevolja u Libanu, Palestini te Iraku, kao i da su te dvije države direktno uključene u finansiranje čitavog niza organizacija radikalnih islamista, uključujući libanski Hezbollah.