Svijet
0

SAD: Na Balkanu blago poboljšanje u pogledu ljudskih prava

FENA
Iran i Kina najviše su kršili ljudska prava u 2005. godini, a neka poboljšanja su zabilježena u zemljama Balkana i u centralnoj Africi, navodi se u srijedu u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu objavljenom u Washingtonu.

State Department, koji od 1977. objavljuje godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u cijelom svijetu, ocijenio je da su prošle godine počinjena "sistematska" kršenja u zemljama u kojima se "vlast nalazi u rukama diktatora koji o tome ne vode računa", a to su Sjeverna Koreja, Mianmar, Iran, Zimbabve, Kuba, Kina i Bjelorusija.

"Inače loš bilans iranske vlade o ljudskim pravima i demokratiji, u 2005. još se pogoršao", naglašeno je u izvještaju, koji podsjeća da je hiljadu kandidata bilo isključeno prošle godine s predsjedničkih izbora u junu, koji su na vlast doveli ultrakonzervativnog kandidata Mahmuda Ahmadinedžada, prenijela je agencija AFP.

U Kini "vlada nastavlja s teškim zloupotrebama", navodi se u izvještaju i naglašava daljnje provođenje restrikcija nametnutih medijima i internetu.

"Naprotiv, u zemljama Balkana je zapaženo blago poboljšanje u pogledu ljudskih prava, demokratije i pravne regulative, što je posljednjih godina pojačalo stabilnost i sigurnost u regionu", navodi se u američkom izvještaju.