Upozorenja i na Facebooku
0

SAD mijenjaju sistem uzbunjivanja za terorizam

FENA
Janet Napolitano (Foto: AP)
Janet Napolitano (Foto: AP)
Novi sistem uzbunjivanja za prijetnju terorizma iduće sedmice će u SAD-u zamijeniti bodovanje opasnosti po bojama, korišteno u posljednjih osam godina, najavila je u srijedu ministrica nacionalne sigurnosti Janet Napolitano, prenose američke TV mreže.

Prema novom Nacionalnom savjetodavnom sistemu za terorizam, koji će se početi primjenjivati 26. aprila, ministarstvo nacionalne sigurnosti koordinirat će s drugim federalnim službama izdavanje uputstava, rekla je Napolitano

Uputstva će prijetnju kategorizirati kao "povišenu", koja ukazuje na "vjerodostojnu" terorističku prijetnju SAD-u te "neposrednu", koja upozorava na "vjerodostojnu, konkretnu i predstojeću" prijetnju.

Upozorenja će moći biti poslana snagama reda, podijeljena područjima u privatnom sektoru koja mogu biti izložena prijetnji, ili izdana široj javnosti preko internetske stranice ministarstva, Facebooka i Twittera.

Uputstva će biti izdavana za određeni vremenski okvir i automatski će isteći kroz dvije sedmice, ali će se moći produljiti ovisno o novim informacijama.

"Postoji prijetnja koja se stalno razvija, od domaćih i međunarodnih terorističkih aktivnosti. Ta su upozorenja oblikovana za postojanje specifične informacije kada ljudima trebaju vjerodostojni podaci da bi znali što trebaju učiniti kako bi zaštitili svoje obitelji i kako nam mogu pomoći da zaštitimo njihove zajednice", rekla je Napolitano na konferenciji za novinare na Glavnom željezničkom kolodvoru u New Yorku.

Sistem upozorenja s bojama kritikovali su zastupnici u Kongresu, sigurnosni analitičari i putnici kao previše nejasan i podložan ismijavanju, kao što se to, naprimjer, činilo u humorističkom programu NBC-a "Saturday Night Live".

Kongresmeni iz New Yorka, demokrat Carolyn Maloney i republikanac Peter King, predsjednik Odbora za sigurnost Predstavničkog doma Kongresa, kazali su na konferenciji za novinare da novi sistem predstavlja nadogradnju, jer će građanima govoriti ono što trebaju znati i kada to trebaju znati, umjesto sadašnjeg sistema boja koji su mnogi zanemarivali jer nikada ne završava i ne zna se šta stvarno znači.

Tokom osam godina primjene sadašnji sistem kretao se između žute boje za "povišenu" i narančaste za "visoku" prijetnju od terorizma, dostižući samo jednom najvišu crvenu kategoriju za "ozbiljnu" prijetnju.

Bilo je to 11. augusta 2006. kada je otkriven plan Al-Qaide da u avionima na letu iz Velike Britanije za SAD upotrijebi tekući eksploziv i detonatore nalik na mobitele, kako bi ih raznijela u letu. Zeleni ili plavi simboli, koji predstavljaju najniže razine opasnosti, nikada nisu korišteni.