{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD mijenja politiku prema Sudanu

F
18.10.2009. u 10:37
0
0
SAD mijenja politiku prema Sudanu
0
SAD mijenja politiku prema Sudanu
Foto: AFP/FIle
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak će objaviti rezultate višemjesečne revizije politike SAD-a prema Sudanu, usmjerene na okončanje sukoba i kršenja ljudskih prava u pokrajini Darfur, izvještava u subotu The New York Times.
Obamina administracija formulirala je novu politiku prema Sudanu koja predlaže suradnju s vladom u Kartumu, umjesto izolacije koju je Obama zagovarao u predizbornoj kampanji.

Obamin posebni izaslanik za Sudan, umirovljeni general Scott Gration kazao je za NY Times da će nova politika, koju će u ponedjeljak obznaniti državna tajnica, biti "mješavina poticaja i pritiska" kako bi se okončala humanitarna kriza u Darfuru.

U sukobima provladinih snaga i pobunjenika, zajedno s međuplemenskim sukobima, napadima bandi i bolestima, ubijeno je oko 300.000 ljudi, a milioni su raseljeni, prema procjenama UN-a.

Nova politika SAD odredit će rokove da sudanska vlada ispuni odredbe iz mirovnog sporazuma s pobunjenicima s juga zemlje iz 2005. godine, rekao je Gration. Među njima je i prijedlog da se 2011. godine održi referendum o neovisnosti južnog Sudana.

"Kako bi promicali mir i sigurnost u Sudanu, moramo se angažirati sa saveznicima i onima s kojima se ne slažemo", navodi se u izjavi o novoj politici koju je pribavio NY Times.

Prema riječima generala Grationa, nova politika trebala bi također spriječiti da Sudan ponovo postane utočište za Al- Kaidu i Osamu bin Ladena, kao što je bio do 1996.

"Obavještajni dužnosnici kažu da Sudan pruža značajnu suradnju SAD-u u borbi protiv terorizma", napominje list.

Sudan je službeno na američkom popisu zemalja pokrovitelja terorizma, i podvrgnut sankcijama SAD-a od 1997. godine.

Tokom predizborne kampanje Obama je oštro kritizirao administraciju tadašnjeg predsjednika Busha da čini premalo kako bi zaustavila ono što je široko osuđivano kao genocid u Darfuru. Njegova nova politika, rezultat višemjesečne burne rasprave unutar administracije, naznačuje značajan zaokret u Obaminu razmišljanju, koji je prema riječima njegovih pomoćnika odraz promjene stanja na terenu, navodi NY Times.

Gration je novu politiku opisao afričkom poslovicom: "Ako želiš ići brzo, idi sam. Ako želiš stići daleko, moraš ići s nekim".

"Mi želimo ići daleko a da bi to mogli, moramo ići s Kartumom", dodao je.

Promjena politike administracije prema Sudanu vjerojatno će izazvali oštre kritike u Kongresu, u glavnom gradu južnog Sudana i drugdje. Neki kritičari su već izrazili ogorčenje s ranijim izjavama generala Grationa, u kojima je osporavao učinkovitost sankcija te isticao kako bi nagrađivanje bilo djelotovornije u pridobijanju sudanskog čelnika Omara al Bašira na suradnju.

Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) ove je godine optužio Al Bašira za zločine protiv čovječnosti. Prema navodima iz američke štampe, državna tajnica Clinton i ambasadorka SAD pri UN-u Susan Rice u raspravama su se protivili suradnji s Al Baširom, koju zagovara general Gration.

Prema najavi State Departmenta, u ponedjeljak će svo troje zajednički predstaviti novu politiku prema Sudanu, kako bi pokazali jedinstvo administracije. Sudan je površinom najveća afrička zemlje s oko 37 milijuna stanovnika, prema procjenama UN-a. Oko 22 milijuna stanovnika živi na dominanatno arapskom i islamskom sjeveru, dok je trećina na jugu afričko stanovništvo, kršćanske ili animističke vjere. Građanski ratovi između sjevera i juga Sudana, prvi vođen od 1955. do 1972. i drugi od 1983. do 2005., posljedica su procesa nasilne arabizacije zemlje.

U sukobu u Darfuru, koji s manjim ili većim intenzitetom traje od 1970-ih godina, sudjeluje dominantno crnačko afričko stanovništvo muslimanske vjere i provladina milicija Janjawida, tzv. crnih Arapa, arabiziranog autohtonog stanovništva nubijskog porijekla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: