{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD mijenja politiku prema Sudanu

F
18.10.2009. u 10:37
0
0
SAD mijenja politiku prema Sudanu
0
SAD mijenja politiku prema Sudanu
Foto: AFP/FIle
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak će objaviti rezultate višemjesečne revizije politike SAD-a prema Sudanu, usmjerene na okončanje sukoba i kršenja ljudskih prava u pokrajini Darfur, izvještava u subotu The New York Times.
Obamina administracija formulirala je novu politiku prema Sudanu koja predlaže suradnju s vladom u Kartumu, umjesto izolacije koju je Obama zagovarao u predizbornoj kampanji.

Obamin posebni izaslanik za Sudan, umirovljeni general Scott Gration kazao je za NY Times da će nova politika, koju će u ponedjeljak obznaniti državna tajnica, biti "mješavina poticaja i pritiska" kako bi se okončala humanitarna kriza u Darfuru.

U sukobima provladinih snaga i pobunjenika, zajedno s međuplemenskim sukobima, napadima bandi i bolestima, ubijeno je oko 300.000 ljudi, a milioni su raseljeni, prema procjenama UN-a.

Nova politika SAD odredit će rokove da sudanska vlada ispuni odredbe iz mirovnog sporazuma s pobunjenicima s juga zemlje iz 2005. godine, rekao je Gration. Među njima je i prijedlog da se 2011. godine održi referendum o neovisnosti južnog Sudana.

"Kako bi promicali mir i sigurnost u Sudanu, moramo se angažirati sa saveznicima i onima s kojima se ne slažemo", navodi se u izjavi o novoj politici koju je pribavio NY Times.

Prema riječima generala Grationa, nova politika trebala bi također spriječiti da Sudan ponovo postane utočište za Al- Kaidu i Osamu bin Ladena, kao što je bio do 1996.

"Obavještajni dužnosnici kažu da Sudan pruža značajnu suradnju SAD-u u borbi protiv terorizma", napominje list.

Sudan je službeno na američkom popisu zemalja pokrovitelja terorizma, i podvrgnut sankcijama SAD-a od 1997. godine.

Tokom predizborne kampanje Obama je oštro kritizirao administraciju tadašnjeg predsjednika Busha da čini premalo kako bi zaustavila ono što je široko osuđivano kao genocid u Darfuru. Njegova nova politika, rezultat višemjesečne burne rasprave unutar administracije, naznačuje značajan zaokret u Obaminu razmišljanju, koji je prema riječima njegovih pomoćnika odraz promjene stanja na terenu, navodi NY Times.

Gration je novu politiku opisao afričkom poslovicom: "Ako želiš ići brzo, idi sam. Ako želiš stići daleko, moraš ići s nekim".

"Mi želimo ići daleko a da bi to mogli, moramo ići s Kartumom", dodao je.

Promjena politike administracije prema Sudanu vjerojatno će izazvali oštre kritike u Kongresu, u glavnom gradu južnog Sudana i drugdje. Neki kritičari su već izrazili ogorčenje s ranijim izjavama generala Grationa, u kojima je osporavao učinkovitost sankcija te isticao kako bi nagrađivanje bilo djelotovornije u pridobijanju sudanskog čelnika Omara al Bašira na suradnju.

Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) ove je godine optužio Al Bašira za zločine protiv čovječnosti. Prema navodima iz američke štampe, državna tajnica Clinton i ambasadorka SAD pri UN-u Susan Rice u raspravama su se protivili suradnji s Al Baširom, koju zagovara general Gration.

Prema najavi State Departmenta, u ponedjeljak će svo troje zajednički predstaviti novu politiku prema Sudanu, kako bi pokazali jedinstvo administracije. Sudan je površinom najveća afrička zemlje s oko 37 milijuna stanovnika, prema procjenama UN-a. Oko 22 milijuna stanovnika živi na dominanatno arapskom i islamskom sjeveru, dok je trećina na jugu afričko stanovništvo, kršćanske ili animističke vjere. Građanski ratovi između sjevera i juga Sudana, prvi vođen od 1955. do 1972. i drugi od 1983. do 2005., posljedica su procesa nasilne arabizacije zemlje.

U sukobu u Darfuru, koji s manjim ili većim intenzitetom traje od 1970-ih godina, sudjeluje dominantno crnačko afričko stanovništvo muslimanske vjere i provladina milicija Janjawida, tzv. crnih Arapa, arabiziranog autohtonog stanovništva nubijskog porijekla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: