Svijet
0

SAD mijenja politiku o zaštiti klime

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U poljskom gradu Poznanj počinje konferencija UN-a o zaštiti klime. Cilj je postizanje sporazuma o novom protokolu koji bi trebalo da zameni onaj iz Kjota.

Protokol iz Kjota ističe 2012. godine. I dok su države Evropske unije zacrtale da do te godine bitno redukuju količinu štetnih gasova koje ispuštaju u atmosferu, najveći svjetski zagađivač - SAD, daleko je od toga. Ipak, budući stanovnik Bijele kuće u Washingtonu Barack Obama najavljuje promjene.

Barack Obama ima sasvim drugačije stavove o zaštiti klime od svog prethodnika Georgea Busha. On je jasno stavio do znanja da SAD moraju da se okrenu obnovljivim izvorima energije i da u tom smislu počnu ozbiljnu saradnju sa Ujedinjenima nacijama i nevladinim organizacijama.

Do 2050. godine, ta zemlja morala bi za osamdeset posto da smanji količinu štetnih gasova koju ispušta. Takvi su bar planovi budućeg predsjednika. Mnogo toga govori u prilog pretpostavkama da će on potpisati novi protokol o zaštiti klime o kojem se upravo pregovara.

SAD raspolažu sa tri posto zaliha nafte, a troše četvrtinu svjetskih zaliha tog energenta. Obama prije svega želi da se oslobodi zavisnosti od Saudijske Arabije. On smatra da je njegova domovina najkasnije poslije terorističkih napada 11. septembra morala da postane nezavisna od nafte sa Bliskog istoka, jer su Amerikanci tada bili spremni na promjene.

„George Bush je Amerikance poticao na nerazumnu potrošnju. Da smo umjesto toga rekli: Hajde da budemo nezavisni od nafte s Bliskog istoka, tada bi umanjili i opasnost od terorista“, kaže Obama.

Nafta je za Obamu gorivo koje već sada predstavlja historiju. On je pozvao proizvođače automobila da se preorijentiraju na druge izvore energije. Zalaže se za oštrije propise u proizvodnji automobila i najavljuje da će pomoći koncernima da ih ispune.

„Želim da automobili troše manje goriva, i to uz tehnologije koje već postoje i koje omogućavaju da s istom količinom potrošenog benzina pređemo više kilometara.“

Budući predsjednik zna da mora postići to da se ekološko djelovanje isplati i njegovim biračima. Privredna kriza u SAD u svakom slučaju diktira i njegove prioritete. Ipak, i u vrijeme recesije moguće je otvoriti 5 miliona radnih mjesta zahvaljujući ulaganjima u nove tehnologije za što je spreman da izdvoji 15 milijardi dolara godišnje. Obama vjeruje da se to isplati, a za to je našao i jednu državu kao primjer.

„Njemačka, gusto naseljena zemlja koja leži na sjeverozapadu Evrope, vodeća je nacija u solarnim tehnologijama i zahvaljujući njima je otvorila 250.000 radnih mjesta.“

Njemačka je to postigla zahvaljujući tehnološkim rješenjima razvijenim u SAD-u. Obama vjeruje da je vrijeme da se američkim idejama da šansa i u njihovoj domovini, javio je Radio Deutsche Welle.

Učesnici konferencije u Poznanju će teško primijetiti nešto od svih tih Obaminih namjera. Naime, američka delegacija još uvijek zastupa stanovišta sadašnjeg predsjednika Busha. Barack Obama je ipak zamolio da mu ta delegacija podnese izvještaj. Njegova administracija već na narednoj konferenciji koja se održava u Kopenhagenu može da dokaže da moto novog predsjednika "Change" - promjena, neće ostati samo obećanje.