Svijet
0

SAD: Mesić o zastarjelosti klasičnog poimanja vanjske politike

FENA
Uzrok brojnih problema suvremenoga svijeta, sustavnoga nerazumijevanja i podjela u međunarodnoj zajednici te stalnih napetosti i sukoba leži u pogrešnom, uskogrudnom i zastarjelom poimanju vanjske politike, ocijenio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govoreći na Global leadership summitu u New Yorku.

Obraćajući se forumu državnika, javnih djelatnika, poslovnih ljudi, medija i NGO-a, koji se održava usporedno sa 62. zasjedanjem Opće skupštine UN-a, Mesić je podsjetio na tezu kako je osnovna razlika između vanjske i unutarnje politike ta, što u međunarodnim odnosima na postoje moralni obziri.

Na domaćoj pozornici političar je, po njegovim riječima, moralno odgovoran samo onima koji su ga izabrali na temelju deklariranog sustava vrijednosti u određenom društvu, dok na međunarodnom planu ne postoji takav vrhovni autoritet i stanje je bliže anarhiji.

U današnjem globaliziranom i međuzavisnom svijetu, u kojemu suverenitet u klasičnom smislu postaje sve više zastarjela kategorija, poimanje vanjske politike kao nečega po prirodi drukčijeg od unutarnje politike, naprosto je besmisleno, kazao je Mesić.

"Vanjska politika je baš zato strani koncept, koji pripada nekim prošlim i nama danas po mnogo čemu stranim vremenima", istaknuo je.

Mesić stoga predlaže prilagodbu novim realnostima i svojevrsno "udomaćivanje" vanjske politike, kroz to da se "način života koji se potiče i njeguje u našim društvima, usvoji i primIjeni i u odnosima prema drugim zemljama", javila je Hina.

U vanjskoj politici, kao i u unutarnjoj, potrebna je ravnopravnost malih i velikih, moćnih i nemoćnih, naveo je Mesić i dodao da se konstruktivan dijalog, utemeljen na međusobnom poštivanju u uvažavanju, može voditi samo uz jednaka prava i njihovu zajamčenu nepovredivost.

Treba nam pravednost i poštivanje zakona, treba nam suradnja i savezništvo, socijalna pravda i solidarnost, treba nam zajednički osnovni sustav vrijednosti svih naroda i zemalja svijeta, zajedničko poimanje dobra i zla, pravednog i nepravednog, dopuštenog i nedopuštenog, kazao je Mesić u govoru.

Sudionicima panela Mesić je govorio i o nastanku i nestanku Jugoslavije, te o iskustvima Hrvatske od rata do danas.