Svijet
0

SAD: Medijski tajkun proglašen krivim za milionske prijevare

FENA
Medijski tajkun Conrad Black i trojica njegovih bivših suradnika u petak su pred saveznim sudom u Chicagu proglašeni krivim za nezakonito prisvajanje prihoda koji su trebali pripasti dioničarima.

Black (62), britanski plemić čija je tvrtka Hollinger International Inc. nekad posjedovala novine u Kanadi, SAD-u, Velikoj Britaniji i Izraelu, proglašen je krivim u tri točke za prijevaru i u jednoj za ometanje pravde. Za te inkriminacije prijeti mu kazna do 35 godina zatvora i novčana kazna do milijun dolara.

Oslobođen je po devet točaka optužbe za reketarenje i zloporabu korporacijskih sredstava, kao što je korištenje zrakoplova kompanije za odmor na Bora-Bori i prebacivanje dioničarima troška od 40.000 dolara za proslavu rođendana njegove supruge.

U ukupno 13 točaka optužen je da je s trojicom kolega prisvojio 60 milijuna dolara, koji su trebali pripasti dioničarima tvrtke Hollinger International. Njegovi suradnici, bivši potpredsjednici tvrtke John Boultbee (64) iz Vancouvera i Peter Atkinson (60) iz Toronta, kao i odvjetnik tvrtke Mark Knipis (59) proglašeni su krivima po tri točke za prijevaru i prijeti im kazna do 15 godina zatvora i do 750 tisuća dolara.

Krunski svjedok na četveromjesečnom suđenju bio je nekadašnji Blackov zamjenik u Hollingeru David Radler, koji je priznao krivnju za prijevaru i pristao na suradnju s optužbom u zamjenu za blažu kaznu od 29 mjeseci zatvora.

Hollinger International nekada je posjedovao lokalne novine diljem SAD-a i Kanade, kao i Chicago Sun-Times, National Post u Torontu, Daily Telegraph u Londonu i izraelski Jeruzalem Post. Od velikih listova u vlasništvu tvrtke ostao je samo Chicago Sun-Times, pa je tvrtka danas preimenovana u Sun-Times News Group.

U središtu prijevare bila je masovna prodaja Hollingerovih općinskih listova, započeta 1998., kada su Black i suradnici nezakonito na svoje račune preusmjerili milijune dolara, koje su novi vlasnici plaćali u zamjenu za obećanje da im izdanja Hollinger Internationala neće konkurirati na tržištu.