Svijet
0

SAD: McCain optužio Rusiju da raspiruje nacionalizam u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanski kadidat za predsjednika SAD-a, senator John McCain, optužio je u subotu Rusiju da raspiruje netoleranciju i nacionalizam u Srbiji.

"Na žalost, Rusija, koja bi mogla biti korisna u uspostavljanju mira, odlučila je umjesto toga da rasplamsava netoleranciju i ekstremni nacionalizam u Srbiji", navedeno je u saopćenju McCaina, objavljenom povodom nereda u Beogradu i napada na američku ambasadu.

Senator je istovremeno izrazio nadu da će se "Moskva predomisliti i prihvatiti da, zajedno sa nama, radi na rješenju, koje će dovesti do dugoročne stabilnosti, slobode i prosperiteta Srbije i čitavog regiona".

McCain je ponovio da podržava nezavisnost Kosova i ocijenio da se, bez ozbira na nemire u Beogradu, "približavamo okončanju potresa koji su usljedili poslje raspada Jugoslavije", prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Zvanični predstavnik ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Kaminjin u petak je, podsjeća se, nazvao "potpuno neumesnim" tvrdnje o umješanosti Rusije u događaje u Beogradu.

McCain je prošle godine bio među potpisnicima rezolucije američkog Senata za podršku nezavisnosti Kosova.