Svijet
0

SAD: McCain obećava pobjedu u Iraku do 2013.

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Dobit ćemo rat u Iraku do 2013. godine, a lider Al-Qaide Osama bin Laden bit će do tada zarobljen ili mrtav, obećao je u četvrtak republikanski kandidat za Bijelu kuću John McCain u govoru o "ciljevima" njegovog predsjednikovanja, ako bude izabran na izborima.

"Od sada pa do januara 2013. godine Amerika će vratiti kući većinu svojih vojnika koji su se žrtvovali da Amerika bude sigurna i sačuva svoju slobodu", kazao je senator iz Arizone u govoru održanom u Columbusu, u državi Ohajo, čiji su dijelovi ranije poslani redakcijama, javio je AFP.

"Dobit ćemo rat u Iraku", potvrdio je on. Nasilje će biti samo sporadično i bit će "znatno smanjeno". "Izbjeći će se građanski rat, raspustiti milicija, iračke snage sigurnosti će biti profesionalne i kompetentne, a Al-Qaida u Iraku pobijeđena", dodao je senator iz Arizone.

Dvoje demokratskih kandidata za američkog predsjednika Barack Obama i Hillary Clinton obećali su da će povući američke vojnike iz Iraka već od 2009.

U svom govoru u Columbusu McCain je precizirao kako misli da će američka vojna prisutnost u Iraku početkom 2013. godine, na kraju njegovog eventualnog prvog mandata u Bijeloj kući, biti "manja" nego sada i da američki vojnici neće biti direktno angažirani u borbenim operacijama".

U Iraku se trenutno nalazi 158.000 američkih vojnika.