Svijet
0

SAD: McCain kreće u predsjedničku utrku i poziva na povratak načelima

FENA
Reuters
Reuters
Republikanski senator iz Arizone John McCain u četvrtak je poduzeo prvi korak prema uključivanju u predsjedničku utrku za 2008. godinu, predajući Saveznoj izbornoj komisiji dokumente za osnivanje odbora koji će provjeriti stupanj podrške koju uživa kod birača.

McCain je istovremeno održao govor u Društvu federalista u Washingtonu, konzervativnoj pravničkoj udruženju u kojem je pozvao na povratak izvornim republikanskim načelima i "zdravorazumskom konzervativizmu".

"Izgubili sma naša načela i našu većinu. I nema načina da vratimo tu većinu a da prvo ne vratimo načela", rekao je McCain.

Republikanci su, prema njegovim riječima, proširili opseg djelatnosti vlade u lažnoj nadi da mogu podmititi javnost kako bi ih zadržala na vlasti, dok Amerikanci i dalje daju prednost "zdravorazumskom konzervativizmu".

"Takvi konzervativci vjeruju da je bolja vlada ona koja manje vlada, da vlada treba obavljati samo one poslove koje pojedinci ne mogu sami djelotvorno obaviti", objasnio je.

McCain (70), jedna od ranih favorita u utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, bio je vrlo aktivan u predizbornoj kampanji za kongresne izbore, pomažući republikanskim kandidatima na skupovima, prikupljajući podršku i šireći mrežu stranačkih ogranaka.

Najavio je da će odluku o tome hoće li se kandidirati, donijeti tokom božićnih blagdana u krugu obitelji.

McCain i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, prenosi Hina, uživaju najveću podršku među potencijalnim republikanskim kandidatima, pokazuju posljednje ankete.