Svijet
0

SAD: McCain i Obama izjednačeni, Clinton zaostaje

FENA
Republikanski predsjednički kandidat John McCain izjednačen je s mogućim rivalom iz Demokratske stranke Barackom Obamom, dok u odnosu na Hillary Clinton ima malu prednost, rezultati su objavljene ankete.

Prema Reuters / Zogby anketi ispitanici smatraju da bi McCain bolje upravljao ekonomijom usprkos snažnim kritikama koje dolaze od njegovih mogućih rivala iz redova Demokratske stranke.

On vodi u odnosi na Obamu za tri poena, a u odnosu na Clinton pet poena, kad je riječ o pitanju ko bi najbolje upravljao ekonomijom SAD-a.

U utrci za nominaciju demokrata Obama je povećao prednost na nacionalnom nivou u odnosu na Hillary Clinton i sada uživa podršku od 51 posto, a njegova suparnica 38 posto. U martu je njegova prednost iznosila tri posto, premda je posljednja anketa provedena prije nego što je Obama iznio spone primjedbe o stanovnicima manjih mjesta.

Oba pretendenta na nominaciju Demokratske stranke na nacionalnom nivou dobila su veću podršku u mogućem duelu s McCainom na predsjedničkim izborima u novembru, iako su šanse Obame veće.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja, Obama i McCain imaju podršku 45 posto glasača, dok Clinton zaostaje za pet posto. Prošlog mjeseca Obama je zaostajao šest poena za McCainom.

"Obama i dalje bolje stoji nego Clinton protiv McCaina, ali je to veoma neizvjesna utrka", rekao je istraživač John Zogby, koji je dodao da dugo nadmetanje Clinton i Obame škodi i jednom i drugom, a McCainu omogućava "slobodan prolaz".

Istraživanje je pokazalo da je Obama ostvario prednost među dvije grupe glasača za koje se smatralo da su naklonjenije Hillary Clinton. On sada ima podršku 48 posto žena u odnosu na 42 posto koliko ima Clinton, a među bijelim glasačima Obamu podržava 46 posto, a njegovu suparnicu 41 posto.

Obama također uživa prednost među muškarcima, crncima, mladima i glasačima s velikim prihodima. Clinton, s druge strane, više podržavaju stariji, Hispanoamerikanci i manje obrazovani glasači.

Predstojeće stranačko glasanje sljedećeg utorka u Pensilvaniji moglo bi biti odlučujuće u utrci za nominaciju demokrata, prenijele su agencije.

Clinton je do sada u Pensilvaniji imala dvocifrenu prednost koja je sada manja od deset posto. Ako bi Obama pobijedio, to bi vjerovatno bio kraj za njezinu kampanju, dok joj je potrebna velika pobjeda da bi imala izgledne šanse za pobjedu na stranačkoj konvenciji u augustu.

Za nominaciju demokrata na konvenciji potrebno je da kandidat dobije podršku 2.025 delegata. Prema CNN-u, Obamu za sada podržavaju 1.632 glasača, a Clinton 1.489.

McCain je već pobijedio među republikanskim kandidatima, što samo treba da se potvrdi.