{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Masovni protesti protiv rata u Iraku

F
28.10.2007. u 10:37
0
0
SAD: Masovni protesti protiv rata u Iraku
0
SAD: Masovni protesti protiv rata u Iraku
Foto: AFP
U San Franciscu, Los Angelesu, New Yorku, Chicagu i drugim američkim gradovima u subotu su održani masovni protesti na kojima se tražio hitan završetak rata u Iraku i povratak američkih postrojbi.
Najmasovniji protesti održani su u San Franciscu, u Kaliforniji, gdje je prema organizatorima sudjelovalo 30.000 ljudi, a prema promatračima više od 10.000.

Antiratni aktivisti, članovi sindikata i drugi, marširali su od gradske vijećnice do parka Dolores uz transparente i povike "Zaustavite rat sada!", "Wall Street se bogati, Iračani i američki vojnici ginu", ili "Bacajte stipendije, a ne bombe".

U ulici Market, sudionici protesta su legli na tlo, izvodeći simbolično "umiranje" u počast hiljadama američkih vojnika i iračkih građana koji su poginuli od početka rata u martu 2003.

U Philadelphiji je ispred Nacionalnog ustavnog centra i Dvorane nezavisnosti više stotina prosvjednika pozivalo predsjednika Georgea W. Busha da prekine financiranje rata i vrati vojnike kućama.

U New Yorku je u mimohodu duž ulice Broadway nekoliko hiljada ljudi pozivalo na okončanje rata koji je odnio živote više od 3.850 američkih vojnika i desetaka hiljada iračkih civila.

Dio prosvjednika bio je obučen u narančaste odore zatvorenika u Guantanamu, s crnim kapuljačama na glavama.

U Chicagu je, prema navodima policije, protiv rata u Iraku protestiralo oko 5.000 ljudi.

U Seattleu je također zabilježeno više hiljada prosvjednika, koje je predvodila skupina veterana iz Iraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: