Svijet
0

SAD: Masovni protesti protiv rata u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U San Franciscu, Los Angelesu, New Yorku, Chicagu i drugim američkim gradovima u subotu su održani masovni protesti na kojima se tražio hitan završetak rata u Iraku i povratak američkih postrojbi.

Najmasovniji protesti održani su u San Franciscu, u Kaliforniji, gdje je prema organizatorima sudjelovalo 30.000 ljudi, a prema promatračima više od 10.000.

Antiratni aktivisti, članovi sindikata i drugi, marširali su od gradske vijećnice do parka Dolores uz transparente i povike "Zaustavite rat sada!", "Wall Street se bogati, Iračani i američki vojnici ginu", ili "Bacajte stipendije, a ne bombe".

U ulici Market, sudionici protesta su legli na tlo, izvodeći simbolično "umiranje" u počast hiljadama američkih vojnika i iračkih građana koji su poginuli od početka rata u martu 2003.

U Philadelphiji je ispred Nacionalnog ustavnog centra i Dvorane nezavisnosti više stotina prosvjednika pozivalo predsjednika Georgea W. Busha da prekine financiranje rata i vrati vojnike kućama.

U New Yorku je u mimohodu duž ulice Broadway nekoliko hiljada ljudi pozivalo na okončanje rata koji je odnio živote više od 3.850 američkih vojnika i desetaka hiljada iračkih civila.

Dio prosvjednika bio je obučen u narančaste odore zatvorenika u Guantanamu, s crnim kapuljačama na glavama.

U Chicagu je, prema navodima policije, protiv rata u Iraku protestiralo oko 5.000 ljudi.

U Seattleu je također zabilježeno više hiljada prosvjednika, koje je predvodila skupina veterana iz Iraka.