Svijet
0

SAD: Malo vjerojatno da će satelit biti uništen danas

FENA
Malo je vjerojatno da će američka mornarica zbog velikih valova na Pacifiku u srijedu pokušati da uništi lutajući špijunski satelit koji se pokvario, izjavio je visoki američki dužnosnik.

"Ne izgleda da će vremenski uvjeti biti dovoljno dobri danas", rekao je zvaničnik tokom brifinga za novinare u Pentagonu.

On je dodao da bi procjena mogla biti promijenjena, ali trenutno ne izgleda da bi se Tihi okean mogao smiriti dovoljno da bi mogla uspješno biti izvedena operacija s broda američke mornarice zaduženog za ispaljivanje taktičkoga projektila radi uništenja satelita, javio je Reuters.

Pentagon je prošle sedmice saopćio da je predsjednik George W. Bush donio odluku o dopuštanju američkoj mornarici da pokuša oboriti satelit s kojim je prekinuta komunikacija ubrzo po lansiranju u decembru 2006. godine.

Odluka je donesena zbog opasnosti da bi satelit mogao pasti na nastanjeno područje i izazvati smrtonosna isparenja zbog sagorijevanja goriva hidrazina.

Kina je izrazila zabrinutost zbog američkog plana za obaranje špijunskog satelita na kojem je izbio kvar i zatražila od Washingtona da ne ugrožava sigurnost svemira i drugih zemalja, javila je agencija Xinhua.

Reagiranje Pekinga uslijedilo je nakon što je Kina u januaru 2007. godine i sama lansirala raketu kojom je uništila svoj satelit, što je izazvalo međunarodne kritike zbog potencijalne militarizacije svemira i stvaranja polja otpadaka u blizini orbite, podsjetila je agencija DPA.