Svijet
1

SAD: Ledena kiša uzrokovala haos u saobraćaju, poginulo pet osoba

Klix.ba
Ledena kiša je napravila velike probleme u SAD-u, ponajviše u saobraćaju, jer je došlo do velikog broja saobraćajnih nesreća. Poginulo je najmanje pet ljudi.

U lančanom sudaru na autoputu Interstate 76, u kojem je učestvovalo oko 50 automobila, poginula je jedna osoba, a dvije su poginule također u lančanom sudaru na autoputu Interstate 476. U sjevernoistočnoj Pennsylvaniji je muškarac poginuo nakon što se njegov automobil prevrnuo na zaleđenoj cesti. Ispao je iz vozila nakon čega ga je udarilo drugo vozilo. U Connecticutu je u saobraćajnoj nesreći poginula 88-godišnja žena koja je udarila u stub u New Havenu.

"Protiv ovakvih vremenskih uvjeta se najteže boriti, jer sve smrzava momentalno", izjavio je glasnogovornik Ministarstva transporta Pennsylvanije Eugene Blaum.

Meteorolozi su najavili temperature ispod nule u Marylandu i Philadelphiji, a surovi uslovi će vladati i u New Jerseyju. Voda na saobraćajnicama i trotoarima će se zamrznuti, zbog čega se vozačima savjetuje oprez.

Ledena kiša i snijeg se očekuju i u New Englandu. Na Zapadnoj obali, u okolini Seattlea, snažni vjetrovi su ostavili hiljade stanovnika bez električne energije. Danas se očekuje ledena kiša u istočnom Oregonu.

Saobraćajne nesreće su se dogodile u sjevernom New Yerseyju i južnom New Hapshireu u nedjelju.