Svijet
1

SAD kupuje helikoptere od ruske firme koja snabdijeva Siriju oružjem

FENA
Američki Pentagon je obavijestio Kongres da planira kupiti dodatne helikoptere za afganistansku vojsku od Rosoboronexporta, ruskog prodavača oružja, kojeg je jedan američki senator opisao kao "omogućitelja masovnih ubistava u Siriji", kazali su zvaničnici u srijedu.

Pentagon je naručio helikoptere Mi-17 početkom ove godine kako bi zamijenili letjelice koje su se srušile, a nedavno je odlučio kupiti dodatnih 10 helikoptera kako bi zamijenili ostarjele afganistanske letjelice.

Ukupna vrijednost kupovine 12 letjelica, uključujući servisiranje i rezervne dijelove, iznosi 217,7 miliona dolara, javio je Reuters.

Ovogodišnje kupovine dio su većeg ugovora za nabavku helikoptera koji je Pentagon potpisao u maju 2011. godine s Rosoboronexportom.

Pentagon je postao meta napada zbog ugovora s ruskom firmom jer postoje sumnje da ista firma također prodaje jurišne helikoptere vladi sirijskog predsjednika Bašara el-Asada. U nekim izvještajima se navodi da vlada koristi ove helikoptere kako bi ugušila narodni ustanak.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton rekla je u utorak da su "jurišni helikopteri na putu iz Moskve za Siriju".

Moskva je odgovorila kazavši da je prodala samo odbrambene sisteme.

Prvobitni ugovor Pentagona s Rosoboronexportom podrazumijevao je kupovinu 21 helikoptera s opcijom nabavke dodatnih 12 helikopetra. Ukupna vrijednost dogovora, uključujući i rezervne dijelove, servisiranje i 12 dodatnih letjelica bila je 550 miliona dolara.

Od 21 helikoptera za sada je dostavljeno 18, a preostala tri biti će isporučena krajem ovog mjeseca.