Svijet
0

SAD kritikuje Ahmedinedžadov prezir prema Irancima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države kritikovale su u ponedjeljak iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada zbog njegovih novih uvredljivih izjava o Izraelu, optuživši njegov "potpuni prezir" prema Irancima.

"Nažalost, iranski narod vodi lider koji je pun prezira prema njihovim mislima, osjećanjima, željama, slobodi, pravdi i demokratiji", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino na brifingu.

Perino je odgovorila na pitanje novinara vezano za nove uvredljive izjave Ahmedinedžada, koji je ponovo u ponedjeljak rekao da je Izrael "američka sotonska sila" koja će uskoro nestati, te da će se imam Mahdi, dvanaesti nasljednik poslanika Muhammeda, prema šiitima, uskoro vratiti na zemlju da spasi svijet.

"Počeo je period nestajanja američke sotonske sile, kao i polaganje računa carstva sile i novca", rekao je Ahmedinedžad u Teheranu, javlja zvanična agencija Irna.

Za glasnogovornicu Perino "to je ona retorika koja služi da se još više izolira iranski narod". "Mi ćemo ga pustiti da govori, vrijeđa, ako to želi, i ignorirati ga", dodala je ona.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack nazvao je te riječi "izjavama mržnje".

"Ne mogu, međutim, a da ne naglasim da mi nemamo ništa protiv iranskoga naroda", naglasio je McCormack.

"Mi bismo voljeli da Iran i Iranci nađu svoje mjesto koje im pripada unutar međunarodne zajednice ali, nažalost, to se neće desiti sve dok predsjednik Ahmedinežad i njegova vlada vode svoju zemlju na negativnom putu", dodao je on.