Probila krov
53

SAD: Krhotina iz svemira udarila u kuću, porodica traži odštetu od NASA-e

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Porodica iz američke savezne države Florida, čiji je dom ranije ove godine pogođen krhotinom iz svemira, traži odštetu od NASA-e za nanošenje, kako tvrde, imovinske štete i duševne boli.

Naime, metalni predmet težak 700 grama je u martu ove godine prošao kroz krov i dva sloja plafona kuće koja je u vlasništvu Alejandra Otera. Iz NASA-e su saopćili da je riječ o krhotini s predmeta ukupno teškog više od dvije tone, koji je odbačen s Međunarodne svemirske stanice nakon što su na nju ugrađene litij-jonske baterije.

Alejandro Otero tvrdi da je krhotina umalo povrijedila njegovog sina. Advokatica Mica Nguyen Worthy, koja zastupa porodicu Otero, napomenula je da je svemirski otpad u posljednjih nekoliko godina, usljed povećanja saobraćaja u svemiru, sve ozbiljniji problem.

"Moji klijenti traže adekvatnu nadoknadu za stres i sve ostalo što su tom prilikom doživjeli", izjavila je Worthy.

Otero je naveo da je krhotina proizvela "strašan zvuk", udarivši u njegov dom.

"Drhtao sam, Bio sam potpuno u nevjerici. Kakve su šanse da nešto sleti na moju kuću takvom silinom i da nanese toliku štetu", kazao je.

Utvrđeno je da je krhotina dio nosača koji se koristi za postavljanje baterija na svemirsku stanicu.

"Očekivalo se da će krhotina potpuno izgorjeti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu 8. marta 2024. Međutim, to se nije desilo i udarila je u kuću", istakli su u NASA-i.

Najavljena je detaljna istraga o ovom slučaju. NASA ima šest mjeseci da reagira na tvrdnje porodice Otera, prenosi BBC.