Svijet
0

SAD: Kongresmeni protiv daljnjeg trošenja novca na Irak

FENA
Američki kongresmeni oštro su se usprotivili prijedlogu State Departmenta da se za obuku iračkih policajaca u sljedećoj godini izdvoji 887 miliona dolara, ocijenivši da je to "rupa bez dna" i da će to biti uludo bačen novac kada se krajem ove godine iz Iraka povuku američke trupe.

Kritike su uputili i republikanci i demokrate, ujedinivši se u ocjeni da je neprihvatljivo da američkim poreskim obveznicima bude uzeto toliko novca.

Republikanski kongresmen iz Kalifornije Dejna Rorabaher je Iračane predstavio kao nezahvalne prema životima i sredstvima koje su SAD položile za njih.

"Ne bi trebalo ni jedan dolar više da potrošimo, ni jedan dan duže da ostanemo tamo", kazao je republikanski kongresmen.

Njegov kolega iz New Yorka, demokrata Geri Akerman rekao je da u programu State Departmenta za obuku iračke policije nema detaljnih objašnjenja kako će on izgledati, ni ciljeva koje bi na kraju programa trebalo ispuniti, kao ni roka koliko će program trajati.

Zamjenik američkog državnog tajnika Brook Darby rekao je da je američka misija u Iraku veoma ozbiljna, kao i da ozbiljno uzima u obzir kritike da novac ide od američkih poreskih obveznika.

"Ovo s obukom se pretvara u priču s jevrejske svadbe ili Bar micvaha. To je jevrejsko opraštanje, svi se pozdravljaju i opraštaju, ali niko ne odlazi", odgovorio je kongresmen Akerman, koji je i sam jevrejskog porijekla.

Na sjednici odbora za vanjske poslove Kongresa učestvovao je i specijalni inspektor unutrašnje kontrole Stewart Bowen, koji je trebo da istražuje trošenje novca na policijsku obuku iračkih policajaca, ali je kazao da ga je u tome opstruisao State Department.

Bouen koji je bio u Iraku više od 30 puta, rekao je da su stotine miliona dolara, umjesto u obuku iračke policije, otišle raznim privatnim kompanijama koje pružaju zaštitu američkim diplomatama u Iraku.