Svijet
0

SAD: Kongres raspravlja o rezoluciji protiv slanja pojačanja u Irak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gotovo četiri godine nakon početka rata u Iraku, Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je počeo emotivnu raspravu o tome je li odluka predsjednika Georgea W. Busha da uputi dodatnih 21.500 tisuću vojnika u Irak greška koju je potrebno ispraviti.

Podloga za raspravu je demokratski prijedlog rezolucije u kojoj se izražava neslaganje s odlukom administracije o slanju američkih pojačanja u Irak.

"To je rasprava koju su mnogi od nas željno očekivali četiri godine", rekla je demokratska kongresnica Louise Slaughter iz New Yorka.

Rezolucija, koju bi Zastupnički dom trebao izglasati u petak, neobvezujuća je za predsjednika Busha, koji kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga ima sve ovlasti za odlučivanje o razmještaju postrojbi.

Predsjednica doma Nancy Pelosi, kazala je kako rezolucija bez obzira na svoj neobvezujući karakter nosi jasnu poruku, i naglasila kako Bushova politika "niti je djelovala, niti će djelovati i zato se mora mijenjati".

Čelnik demokratske većine u Zatupničkom domu, Stany Hoyer, naglasio je na koferenciji za novinare kako parlament neće dovesti u pitanja finansiranje jedinica na terenu.

"Neće biti uskrate financiranja, koja bi izazvala bilo kakvu opasnost za postrojbe", istaknuo je Hoyer.

Manjinski republikanci upozorili su kako će rezolucija potkopati politiku predsjednika Busha u Iraku i "ojačati teroriste u svim dijelovima svijeta te omogućiti Iranu slobodni pristup Bliskom istoku".

U Senatu su raspravu o sličnoj rezoluciji blokirali republikanci koji imaju 49 zastupnika, dok demokrati imaju minimalnu većinu od 51 zastupnika. Za stavljanje na raspravu rezolucije potrebno je 60 glasova, dok su prijedlog podržala samo 54 senatora.

Upućivanje novih 21.500 američkih vojnika u Irak, od čega pet brigada Kopnene vojske sa 17.500 vojnika za Bagdad i 4.000 marinaca za pokrajinu Anbar, već je započelo a treba biti dovršeno u maju, prenosi Hina.