|

SAD: Kongres prvi put srušio veto predsjednika Busha

SAD: Kongres prvi put srušio veto predsjednika Busha
0
F
FENA
8.11.2007. u 20:46
0
komentara
0

dijeljenja
SAD: Kongres prvi put srušio veto predsjednika Busha
Američki Kongres u četvrtak je prvi put u sedam godina mandata predsjednika Georgea W. Busha srušio njegov veto na zakon, tako što je kvalificiranom, dvotrećinskom većinom, izglasovao zakon o vodenim projektima vrijedan 23 milijarde dolara, prenosi Hina.
Senat je u četvrtak sa 79 glasova za i 14 protiv prihvatio zakon, nakon što ga je u utorak Predstavnički dom podržao sa 361 glasom za i 54 protiv. U oba je izjašnjavanja zakon lako dobio dvotrećinsku većinu potrebnu da se poništi veto, koji je Bush stavio na zakon prošloga petka.

Posljednji put se dogodilo da američki Kongres poništi predsjednički veto u novembru 1998., za vrijeme kohabitacije demokratskog predsjednika Billa Clintona i republikanske većine u Kongresu.

U prvih pet godina mandata Bush nije ni jednom stavio veto na zakon, a kasnije je to učinio pet puta - za zakon o istraživanju matičnih stanica dva puta, zakon o povlačenju snaga iz Iraka, i zakon o proširenju državnog zdravstvenog osiguranja za djecu.

Na Zakon o vodenim projektima stavio je svoj peti veto,
prigovarajući da je "fiskalno neodgovoran" i pun nepotrebnih projekata.

Zakon predviđa finansiranje oko 900 projekata, od čega više stotina projekata inženjerijskog korpusa vojske, kao što su brane, pročistači otpadnih voda, obnova plaža, koji su važni za lokalne zajednice i njihove predstavnike u Kongresu. Njime su predviđena i sredstva za uraganom Katrina pogođenu obalu Meksičkog zaljeva i obnovu močvarnog područja Everglades na Floridi.

Glasanje o zakonu o vodenim projektima pokazalo je kako su mnogi republikanski zastupnici skloni okrenuti leđa predsjedniku Bushu i prijeći na stranu većinskih demokrata kada je riječ o proračunskim zakonima korisnim za njihove političke karijere, komentira u izvještaju MSNBC News.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.