Svijet
0

SAD: Kongres o Konvenciji UN-a o Zakonu o morima

FENA
Američki vladini dužnosnici pozivaju Senat da potpiše Konvenciju Ujedinjenih naroda o Zakonu o morima, izvještava u petak VoA.

Ovaj sporazum, koji nalaže kako se koristiti svjetskim vodama, američkom Senatu je prije 13 godina podnio predsjednik Bill Clinton, ali je njegovu ratifikaciju zaustavila tadašnja konzervativna opozicija.

Ovaj ambiciozni sporazum utemeljuje ekonomske, ekološke i sigurnosne propise vezane za korištenje svjetskih voda. Nakon što je stupio na snagu 1994. godine, potpisalo ga je više od 150 zemalja, uključujući i Evropsku uniju.

Vlada predsjednika Georgea W. Busha trenutno pritiskom pokušava pridobiti odobrenje većine senatora.

"Pridruživanjem ovoj konvenciji Sjedinjene Države bi promicale principe međunarodne suradnje pri odlukama od iznimne sigurnosne važnosti, kao što je realizacija zabrane oružja za masovno uništavanje", kazao je zamjenik državne tajnice John Negroponte, jedan od zagovornika ovog ugovora.

I demokratski senator Jim Webb iz Virdžinije, inače bivši civilni načelnik američke mornarice, među zakonodavcima je koji podržavaju ovaj sporazum.

"Ova konvencija balansira interese obalnih država s tradicionalnim pravima slobode plovidbe. A kao glavnoj pomorskoj sili u svijetu i zemlji s dugim obalama Sjedinjenim Državama su ova oba aspekta od ključnog dugoročnog interesa. Mislim da bi nam usvajanje sporazuma omogućilo prikladno očuvanje naših sigurnosnih, ekonomskih i ekoloških interesa", smatra Webb.

Prije tri godine, međutim, nakon jednoglasnog odobrenja od strane izabranog senatskog panela, republikanci su zaustavili opće glasanje u Senatu tvrdeći da bi taj pakt potkopao suverenitet Sjedinjenih Država.

Jedan od najžešćih protivnika ovog sporazuma tada je bio republikanski senator James Inhofe iz Oklahome, koji je i danas protiv: "Sporazum o morima ne odobravam jer on sadrži brojne nedostatke. On bi uzrokovao nevjerojatne birokratske zavrzlame koje bismo morali rješavati, a to bi dovelo u pitanje suverenitet naše zemlje."

Vladini dužnosnici pokušavaju ublažiti zabrinutost kritičara ovog ugovora uvjeravajući ih da će se njime osigurati vrhovna vlast SAD-a nad prostranim morskim površinama.

Mornarički admiral Gary Roughead predložen je za načelnika pomorskih operacija.

"Osim što bi nam ovaj dokument odredio što i gdje možemo koristiti, naše bi nam članstvo pružilo mjesto za stolom, a tako bismo imali glas u određivanju pomorskih propisa. Ako nismo za stolom, nemamo svoj glas, ne možemo izraziti svoje mišljenje i ono što je u našem najboljem interesu", kazao je Roughead.

Zagovornici potpisivanja ovog sporazuma tvrde da bi on pomogao u rješavanju sporova poput onoga kada je Rusija zabila svoju zastavu u podmorju Arktičkog okeana s ciljem prisvajanja tog spornog teritorija blizu Sjevernog pola.

Čelnik senatske demokratske većine Harry Reid vjeruje da će Senat o ovom sporazumu moći glasati krajem godine. Za potpisivanje je potrebna podrška dvije trećine senatora, odnosno 67 glasova.