Iako je najavljivano
0

SAD još nisu odlučile o povlačenju iz Iraka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nova američka administracija još nije odlučila da li će povući vojnike iz Iraka u roku od 16 mjeseci kao što je to isticao predsjednik Barack Obama tokom predizborne kampanje.

Američki ministar odbrane Robert Gates rekao je da on i njegovi savjetnici razmatraju niz opcija za brzo povlačenje iz Iraka.

Međutim, ni Gates ni načelnik Združenog štaba admiral Michael Mullen nisu željeli kazati da li podržavaju rok koji je postavio Obama, prenosi Reuters.

"Započeli smo proces u okviru kojeg razmatramo mnoštvo opcija", rekao je Gates na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Obama je u srijedu, prvog dana na dužnosti, razgovarao s Gatesom, visokim vojnim oficirima i američkim ambasadorom u Bagdadu o situaciji u Iraku.

Gates i vojni lideri zatražili su oprezan pristup smanjenju broja vojnika u Iraku iz straha da bi krhka sigurnosna situacija mogla lako biti ugrožena.

"Naša dužnost je da predložimo predsjedniku niz opcija i ukažemo na opasnosti koje prate svaku od tih opcija. On je taj koji će donijeti odluku, a mi ćemo je provesti", kazao je Gates.

Mullen je na istoj konferenciji za štampu izjavio da priprema prijedloge o broju vojnika u Iraku i Afganistanu koje će iznijeti Obami.

Sjedinjene Države imaju 143.000 vojnika u Iraku, šest godina nakon invazije na tu zemlju. Dosad je u sukobima ubijeno više od 4.200 američkih vojnika i deseci hiljada Iračana.

Obama je tokom predizborne kampanje rekao da se protivi ratu u Iraku i obećao povlačenje američkih snaga iz te zemlje, spomenuvši rok od 16 mjeseci od trenutka kada bude stupio na dužnost.

On je, međutim, ostavio manevarski prostor za utvrđivanje roka, naglasivši da želi "odgovorno povlačenje" i da će poslušati savjete vojnog rukovodstva.

Prema sigurnosnom sporazumu Bagdada i Washingtona, koji je 1. januara stupio na snagu, svi američki vojnici moraju se povući iz Iraka do kraja 2011.

Obama je također najavio da će se koncentrirati na Afganistan u kojem je nasilje drastično buknulo u protekle dvije godine. SAD ima oko 34.000 vojnika u toj zemlji, od kojih polovina djeluje u okviru snaga NATO-a.