Neočekivana odluka
6

SAD još neće dobiti prvog gay predsjednika. Pete Buttigieg odustao od utrke za Bijelu kuću

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pete Buttigieg, političar iz Indiane povukao se iz utrke u Demokratskoj stranci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Ovaj kandidat je ambiciozno krenuo u utrku za predsjednika. Na početku kampanje ostvario je iznenađujuće dobar rezultat te je u nekim državama bio ispred i Berniea Sandersa i Joea Bidena. Ipak, u posljednjih nekoliko sedmica njegova kandidatura je izgubila na značaju.

Javnost je privukao i zbog činjenice da je prvi javno deklarisani gay koji je ušao u utrku za prvog čovjeka SAD-a.

Buttigieg se povukao uoči ključnog glasanja u utorak, kada će čak 14 saveznih država glasati za demokratskog kandidata, a očekuje se da bi sada Bernie Sanders mogao napraviti ključnu prednost.

Obraćajući se pristalicama u svom rodnom gradu South Bend, u državi Indiana, gdje je ranije bio gradonačelnik, Buttigieg je naglasio vrijednosti za koje se zalagao u kampanji.

"I tako moramo prepoznati da je u ovom trenutku utrke najbolji način za održavanje vjere tim ciljevima i idealima da odstupimo i pomognemo sjedinjenju naše stranke i nacije", rekao je. "Dakle, večeras donosim tešku odluku da obustavim svoju kampanju za predsjedništvo".

Sada se očekuje da glavnu riječ u utrci u Demokratskoj stranci za predsjednika SAD-a vode Bernie Sanders, koji je prije četiri godine u istoj utrci izgubio od Hillary Clinton, koja je potom izgubila od Donalda Trumpa te Joe, Biden, bivši potpredsjednik SAD-a.