Svijet
0

SAD: John McCain objavio svoj zdravstveni karton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vjerojatni republikanski predsjednički kandidat, 71-godišnji senator John McCain, u petak je objavio svoj zdravstveni karton koji pokazuje da nakon tri operacije melanoma nema recidiva, i da je općenito u dobrom zdravlju i kondiciji, izvijestili su američki mediji.

Nakon što mu je najopasniji tumor kože - melanom, operativno uklonjen s glave i ruke u tri navrata 1993., 2000. i 2002. godine, McCain ostaje izložen opasnosti razvoja novog raka kože, zbog čega odlazi na pregled kod dermatologa klinike Mayo svakih nekoliko mjeseci.

"Ne vidim nikakve zabrinjavajuće promjene na koži", zaključila je dr. Suzanne Connoly nakon McCainovog posljednjeg pregleda 12. maja.

Pojedinosti o McCainovu zdravlju sadržane su na 1.173 stranice medicinske dokumentacije iz razdoblja 2000-2008. godine, koja je u petak u Phoenixu, Arizona, dana na uvid skupini novinara što prate zdravstvo. Taj potez treba pokazati da je McCain dovoljno zdrav za obnašanje dužnosti američkog predsjednika, i odvratiti kritike da je prestar.

Senator iz Arizone u kolovozu će napuniti 72 godine i ako pobjedi na izborima 4. novembra, bit će najstariji novoizabrani predsjednik SAD u povijesti, javila je Hina.

Dr. John Eckstein, internist s klinike Mayo, dugogodišnji osobni liječnik McCaina, ističe da McCain ima zdravo srce, normalnu težinu, odličan srčani tlak i nešto viši kolesterol koji kontrolira lijekovima, te da na kontroli srca pod naporom bez teškoća trči 10 minuta.

"Mislim da je fiziološki znatno mlađi od svoje kronološke dobi zbog kardiovaskularnog zdravlja. Kardiolog je rekao kako nije davno vidio da netko u toj dobi može tako dugo trčati", izjavio je Eckstein u jednom intervjuu.

McCain, heroj Vijetnamskog rata koji je 5 i pol godina proveo u zarobljeništvu, ima degenerativni atritis od posljednica mučenja u logoru što bi u budućnosti moglo značiti ugradnju umjetnog kuka, kazali su ortopedi.

Vjerojatni McCainov demokratski protukandidat na izborima, senator Barack Obama u kolovozu će napuniti 47 godina. On je mršav, agilan i često igra košarku, a kaže da je prestao pušiti. Ni on ni njegova suparnica za demokratsku nominaciju, Hillary Clinton (60), nisu objavili svoje zdravstvene kartone.

McCain je u najvećoj opasnosti bio 2000. godine, kada mu je s obraza uklonjen invazivni melanom, koji liječnici zovu melanomom "prelaznog rizika", od čega nosi dugačak ožiljak. Desetgodišnja stopa preživljavanja kod prelaznog melanoma je 65 posto, kazao je dr. Stuart Lessin, direktor programa za procjenu rizika od melanoma u Fox Chase Centru za rak u Philadalphiji, koji nije bio uključen u senatorovo liječenje.

"On nije izliječen", rekao je Lessin, dodajući kako je najveća opasnost od recidiva u prvih nekoliko godina, te da su mali izgledi da se nakon osam godina melanom vrati na tom mjestu.

On je zaključio da McCain ostaje i dalje u opasnosti razvoja novog melanoma, s izgledima od 5 do 8 posto, ozbirom da je bio izložen opekotinama od sunca u vijetnamskom zarobljeničkom logoru gdje je većinu vremena držan na otvorenom. No uz dobre preglede, svaki budući melanom trebao bi biti na vrijeme uklonjen.

Na početku predizborne kampanje, veliki broj birača ukazivao je na problem McCainove visoke životne dobi, no nakon što je bez teškoća izdržao napornu kampanju i predizbore, te nadmoćno pobijedio sedmoricu mlađih protukandidata, dvije trećine birača kažu da njegova starost nije problem.

U anketi ABC Newsa i The Washington Posta iz travnja 70 posto ispitanih je reklo da McCainove godine neće imati utjecaja kod glasanja, što su potvrdila i druga ispitivanja. Sam McCain često se šali se na račun svojih godina, pridobijajući time simpatije javnosti.