Eric Holder
0

"SAD je zemlja kukavica u rasnim pitanjima"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar pravosuđa Eric Holder u srijedu je Sjedinjene Države opisao kao zemlju kukavica kada je riječ o rasi, rekavši da većina Amerikanaca izbjegava raspravu o neriješenim rasnim pitanjima.

U govoru zaposlenicima ministarstva pravosuđa, povodom obilježavanja mjeseca crnačke povijesti, Holder je rekao da su Amerikanci u velikoj mjeri integrirani na radnom mjestu, ali i dalje postoji autosegregacija u privatnim životima i tojekom vikenda.

"Iako ova zemlja s ponosom sebe smatra etničkim 'loncem za topljenje', u rasnim stvarima uvIjek smo bili a i dalje smo, na puno načina, u biti zemlja kukavica", rekao je Holder, prvi crnački ministar pravosuđa u povijesti SAD-a.

Rasa je i dalje tema političkih rasprava, rekao je Holder, "ali mi, kao prosječni Amerikanci, jednostavno ne razgovaramo dovoljno jedni s drugima o rasnim pitanjima". To je pitanje koje za nas nikada nije bilo lagano, što je s obzirom na povijest zemlje na neki način razumljivo, dodao je.

"Ako želimo napredak na tom području, moramo se osjećati dovoljno ugodno jedni s drugima i tolerantno prema svima, da bismo otvoreno razgovarali o rasnim pitanjima koja nas nastavljaju dijeliti", rekao je Holder.

Djelatnicima ministarstva pravosuđa poručio je da imaju posebnu odgovornost za promicanje međurasnog razumijevanja.

Holderove opore riječi doživjele su veliki publicitet u programima američkih TV mreža i drugim medijima.