Svijet
0

SAD, Japan i Australija za "konstruktivno postupanje" s Kinom

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i premijeri Japana i Australije Shinzo Abe i John Howard dogovorili su se u subotu u Sydneyu da konstruktivno postupaju s Kinom koja je zabrinuta da bi tri države mogle formirati savez kako bi se suprotstavile njenoj rastućoj moći.

"Postoji zajedničko razumijevanje značaja konstruktivnog postupanja s Kinom", izjavio je visoki dužnosnik japanske vlade nakon razgovora tri lidera na marginama foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji se u subotu i nedjelju održava u Sydneyu.

Bush, Abe i Howard očekuju veću transparentnost Kine u oblasti jačanja vojske, prenio je Reuters.

Peking je uoči razgovora trojice lidera izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da na sastanku učestvuje i Indija, kao što je Japan predložio.

Abe se tokom prošlomjesečne posjete Indiji založio za partnerstvo Indije, SAD-a, Australije i Japana, ali nije spomenuo Kinu, drugu najsnažniju azijsku ekonomiju.

Ministar vanjskih poslova Australije Alexander Downer rekao je da je glavna tema trilateralnog samita bila Indija i značaj te zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji.

"To je najmnogoljudnija demokratska zemlja na svijetu, s ekonomijom koja ubrzano jača. To je zemlja s kojom bismo svi voljeli sarađivati", rekao je Downer podsjećajući da Indija, za razliku od Japana i Australije, nema savezničke odnose s Washingtonom i da vjerovatno neće postati četvrti partner u oblasti sigurnosti.

Abe i Bush su razgovarali o japanskoj podršci američkim operacijama u Afganistanu, sjevernokorejskoj krizi, klimatskim promjenama i izmještanju američkih vojnika iz Japana, izjavio je glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova Mitsuo Sakaba.

Abe je rekao američkom predsjedniku da će se usprkos snažnom protivljenju opozicije i dalje angažirati na tome da njegova zemlja nastavi pružati vojnu podršku SAD-u.

Bush je naglasio da je američkim snagama na misiji u Indijskom okeanu neophodna japanska logistička podrška.

Zakon koji omogućava Japanu da učestvuje u misiji ističe 1. novembra, a opozicijske stranke koje kontroliraju gornji dom japanskog parlamenta mogle bi odgodiri raspravu o produžetku važenja zakona i time suspendirati misiju.

Govoreći o Sjevernoj Koreji, oba lidera su se saglasila da je nužna totalna denuklearizacija Korejskog poluotoka.

U Sydneyu je u međuvremenu u subotu uhapšeno 17 ljudi, a dva policajca su povrijeđena tokom demonstracija povodom samita lidera 21 zemlje članice APEC-a.

Oko 3.000 ljudi sudjelovalo je u protestnom maršu uzvikujući "Ovo nije policijska država!" i noseći transparente na kojima je pisalo "Pravda, a ne razaranje!" i "Okončajte ratove u Iraku i Afganistanu!", dok su stotine policajaca u oklopima i s vodenim topovima osiguravale područje.

Demonstranti su uhapšeni zbog gađanja policajaca raznim predmetima, pri čemu su dva policajca povrijeđena, guranja, uvredljivog ponašanja, a dvojica uhapšenih bila su i skoro gola.