|

SAD izvršile tajni cyber napad protiv Irana

SAD izvršile tajni cyber napad protiv Irana
11
F
FENA
16.10.2019. u 15:22
31
komentara
11

dijeljenja
SAD izvršile tajni cyber napad protiv Irana Ilustracija: Shutterstock
Sjedinjene Države izvele su tajnu cyber operaciju protiv Irana nakon napada 14. septembra na naftne postrojenja Saudijske Arabije, za koje Washington i Rijad krive Teheran, izjavila su dva američka zvaničnika za Reuters.
Zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se operacija dogodila krajem septembra i da je cilj operacije bio da su smanji sposobnost Teherana da širi "propagandu", javio je Reuters.

Jedan od zvaničnika rekao je da je napad uticao na fizički hardver, ali nije saopćio dodatne detalje.

Ovaj napad je indikator kako administracija predsjednika Donalda Trumpa pokušava da se suprotstavi onome što vidi kao iransku agresiju, ali bez da dođe do većih sukoba između ove dvije države.

Upitan o ovom izvještaju Reutersa u srijedu, iranski ministar komunikacija i informacijske tehnologije Mohammad Javad Azari-Jahromi rekao je da je "sigurno da su to sanjali", javila je agencija Fars.

Taj napad SAD-a ograničeniji je od ostalih takvih operacija protiv Irana ove godine, nakon što je u junu oboren američki bespilotni avion i navodni napad iranske revolucionarne garde na naftne tankere u Zaljevu.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...