Svijet
0

SAD izvršile hiljadito pogubljenje nakon 1977. godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osuđeni ubica pogubljen je u petak u Sjevernoj Karolini u hiljaditom pogubljenju u Sjedinjenim Državama otkako je 1977. ponovno počelo izvršavanje smrtne kazne.

Kenneth Lee Boyd, koji je osuđen za ubistvo supruge i njezinog oca, primio je smrtonosnu injekciju i proglašen je mrtvim u 02.15 sati ujutro.

"Pogubljenje Kennetha Boyda ovaj svijet nije učinilo ni boljim ni sigurnijim. Ukoliko je ovo hiljadito pogubljenje historijski trenutak, to je historijski trenutak koga svi treba da se stidimo", izjavio je njegov advokat Thomas Maher.

Svaka nada za promjenu kazne izgubljena je kada je Vrhovni sud odbacio njegovu posljednju molbu za pomilovanjem i kada je guverner savezne države Sjeverne Karoline ustvrdio da nema razloga za promjenom presude.

Oko 150 demonstranata okupilo se ispred zatvora u Raleighu, gdje su zatvorski zvaničnici pojačali mjere sigurnosti. Policija je uhapsila 16 demonstranata u četvrtak navečer koji su sjedili na putu s četiri trake koji vodi do zatvora.

Boyd (57), nije negirao da je ubio Julie Curry Boyd (36) i njenog oca, 57-godišnjeg Thomasa Dillarda Curryja. Članovi porodice tvrdili su da je Boyd uhodio svoju ženu nakon razvoda poslije 13 godina burnog braka i jednom prilikom je poslao sina u njenu kuću s metkom i prijetećom porukom.

Tokom ubistva 1988. godine Boydov sin Cristopher sakrio se ispod majčinog tijela dok je Boyd praznio svoj "magnum 357" u nju. Dječak se uspio izvući ispod kreveta kako bi izbjegao baraž. Drugi sin zgrabio mu je pištolj dok ga je pokušavao napuniti.

Vrhovni sud je u 1976. presudio da se smrtna kazna može nastaviti izvršavati nakon desetogodišnjeg moratorija. Prvo pogubljenje uslijedilo je naredne godine kada se Gary Gilmore našao pred streljačkim vodom u Utahu.

Boyd je izjavio Associated Pressu u zatvorskom intervjuu kako ne želi postati dio zloglasne numeričke distinkcije. "Mrzim da budem upamćen po tome. Ne dopada mi se ideja da me pamte kao broj", izjavio je Boyd u srijedu.

Hiljadu i prvo pogubljenje moglo bi se desiti u petak navečer kada Južna Karolina planira pogubiti Shawna Humphriesa zbog ubistva prodavca 1994. godine.