Svijet
0

SAD izrekla nove sankcije Putinovim bliskim saradnicima

Anadolija
Jay Carney
Jay Carney
Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney saopćio je da će SAD aktivirati sankcije prema sedam visokih zvaničnika ruske vlade, među kojima su i dvojica veoma bliskih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, te prema 17 ruskih kompanija, također bliskih predsjedniku Putinu.

Ističući da su sankcije izrečene zbog toga što Rusija nije ispoštovala dogovoreni sporazum iz Ženeve o smirivanju tenzija u regiji i zbog provokativne retorike vlasti u Moskvi kojom dodatno potkopavaju stabilnost i cjelovitost susjedne Ukrajine, Carney je u pisanom saopćenju kazao da će SAD primijeniti i ograničenja odobravanja zahtjeva za licenciranje za izvoz proizvoda visoke tehnologije koji povećavaju vojnu moć Rusije.

Naglašavajući da je nemoguće opovrgnuti umiješanosti Rusije u dešavanja na istoku Ukrajine, Carney je saopćio da je novim paketom sankcija zamrznuta imovina i prekinula saradnju sa pomenutim osobama i kompanijama iz te zemlje.

U saopćenju se također navodi spremnost SAD-a da nastavi s ekonomskim sankcijama prema Rusiji ukoliko se ne desi zaokret u politici Rusije prema ukrajinskoj krizi i ne ispoštuje dogovor iz Ženeve, postignut 17. aprila na sastanku zvaničnika EU-a, SAD-a, Rusije i Ukrajine.