Svijet
0

SAD izrazio žaljenje zbog ubijenih pakistanskih vojnika

FENA
Sjedinjene Američke Države izrazile su u srijedu žaljenje zbog zračnog napada u kome je ubijeno i 11 pakistanskih vojnika, a pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je ocijenilo da je u pitanju "grubo kršenje međunarodnih granica".

"Veoma žalimo zbog incidenta. Žalimo zbog izgubljenih života pakistanskih vojnika koji su naši partneri u borbi protiv terorizma" izjavio je Gonzalo Gallegos, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Pakistanski vojnici poginuli su kada je u utorak navečer iz pravca Afganistana na punkt u okrugu Mohmand ispaljena jedna američka raketa, pošto su se koalicioni vojnici našli pod vatrom pobunjenika, kako se navodi u saopćenju američke vojske.

Iz State Departmenta je rečeno da incident pokazuje da je potrebno poboljšati komunikaciju između koalicionih snaga u Afganistanu i pakistanskih vlasti da bi se ubuduće spriječili ovakvi slučajevi.

U međuvremenu pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je uložilo oštar protest SAD-u zbog ovog incidenta koji je naznačen kao grubo kršenje međunarodne granice.