Svijet
0

SAD izrazile zahvalnost Musharrafu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države izrazile su zahvalnost pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu na predanosti u borbi protiv terorizma tek nekoliko sati nakon što je najavio da podnosi ostavku. Analitičari smatraju da bi ostavka pakistanskog čelnika mogla poboljšati odnose te zemlje sa Sjedinjenim Državama i obnoviti nastojanja u borbi protiv terorizma na jugu Azije.

Do ostavke pakistanskog predsjednika dolazi nakon poziva dvije vladajuće koalicijske pakistanske stranke na postupak tzv. impeachmenta, odnosno opoziva, čime je dovedena do kraja njegova devetogodišnja vladavina koja je počela nenasilnim vojnim udarom 1999. godine. Ta odluka također okončava i vrlo važne i dugotrajne odnose sa Sjedinjenim Državama koje su podržavale gospodina Musharrafa kao snažnog saveznika u ratu protiv terorizma. Zauzvrat, pakistanski je predsjednik bio uputio desetke hiljada vojnika da se bore protiv pobunjenika al-Qaide i talibana u nemirnom plemenskom području uzduž brdovite granice s Afganistanom.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe pohvalio je Musharrafa dodavši da će Sjedinjene Države nastaviti suradnju s njegovim političkim protivnicima, koji su uvjerljivo pobijedili njegove pristaše na parlamentarnim izborima početkom godine. "Predsjednik Bush cijeni nastojanja predsjednika Musharrafa u demokratskoj tranziciji Pakistana, kao i njegovu predanost u borbi protiv al-Qaide i ekstremističkih organizacija. Predsjednik Bush se raduje suradnji s pakistanskom vladom na ekonomskim političkim i sigurnosnim pitanjima s kojima su sučeljeni."

Tokom većeg dijela svoje vladavine Musharraf je držao vrlo striktnu kontrolu nad vlašću, međutim odluka da otpusti desetke sudaca i proglasi izvanredno stanje u novembru prošle godine pokrenula je nasilne prosvjede diljem zemlje i koštala ga većeg dijela podrške javnosti koju je prije toga uživao.

Bivši pomoćnik Državnog tajništva za pitanja južne Azije Karl Inderfurth kaže da bi Musharrafova ostavka trebala poboljšati odnose između Sjedinjenih Država i Pakistana. "Odluka predsjednika Musharrafa će sad otvoriti mogućnost da nova vlada djeluje odlučnije glede pitanja s kojima je sučeljena i mislim da će tokom nadolazećih sedmica dopustiti Sjedinjenim Državama tješnju suradnju."

Odlazak Musharrafa mogao bi potaknuti novo razdoblje nestabilnosti u Pakistanu, zemlji sa 165 miliona stanovnika, koja ima i arsenal nuklearnog oružja.

Sjedinjene Države će sad surađivati s krhkom koalicijskom vladom i vjerojatno biti sučeljene sa znatno složenijim odnosima negoli kad je žarište vanjske politike bilo usredotočeno na predsjednika Musharrafa.

Daniel Markey, viši analitičar za južnoazijska pitanja pri Vijeću za vanjsku politiku, kazao je za Glas Amerike: "Borba protiv skupina i organizacija koje su zainteresirane za napade na Sjedinjene Države ili naše saveznike i prijatelje diljem svijeta je borba koja je puno šira od Musharrafa kao pojedinca i traži institucionalne promjene unutar pakistanske vojske i obavještajnog sektora, ali i na civilnoj razini, među civilnim političkim čelnicima, kako bi se pozabavili sve većim ekstremizmom u toj zemlji."

Ankete pokazuju da mnogi Pakistanci vjeruju da je Musharrafova podrška Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorizma rezultirala dramatičnim povećanjem samoubilačkih bombaških napada u Pakistanu. Mnogi analitičari vjeruju da Musharrafova ostavka nudi nove mogućnosti za američku politiku prema Pakistanu, ali ima i potencijal za veću neovisnost pakistanske vlade. Prema pakistanskom Ustavu, Parlament i četiri provincijske skupštine izabrat će predsjednika tokom sljedećih trideset dana.