Svijet
0

SAD-izbori 2008: Obama i Huckabee povećali prednost u Iowi

FENA
Prvo istraživanje raspoloženja birača u američkoj saveznoj državi Iowi u 2008. godini, dva dana uoči stranačkih predizbora, pokazalo je da su demokrat Barak Obama i republikanac Mike Huckabee povećali prednost pred najbližim suparnicima u utrci za predsjedničke nominacije.

Prema anketi lokalnoga dnevnog lista Des Moines Register, mladi crnački senator iz Ilinoisa Barack Obama ima podršku 32 posto birača, senatorica iz New Yorka i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton ima 25 posto, a bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards 24 posto podrške birača.

Među republikancima, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee dobija glasove 32 posto birača, a slijedi ga bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney s 26 posto potpore.

Ostala ispitivanja javnog mnijenja, provedena neposredno prije Nove godine, pokazala su puno izjednačenije utrke u obje stranke, s razlikama od samo nekoliko postotoka između kandidata.

Ispitivanje Des Moines Registera je pokazalo da Obami prednost donose birači koji namjeravaju prvi put sudjelovati na stranačkim predizborima u Ajovi u četvrtak, 3. januara.

Svi izborni stožeri ulažu velike napore da osiguraju što veći odziv birača na stranačko izjašnjavanje po izbornim jedinicama. Kandidati su održali predizborne skupove diljem Ajove i na Staru godinu, birači se obilaze od vrata do vrata, nudi im se prijevoz na birački skup, posebno starijima, dijele lopate za snijeg, osiguravaju sendviči, sokovi i slično.

U bitku su uključeni i bračni drugovi kandidata, pri čemu najveću pomoć ima Hillary Clinton, koja relativni manjak harizme nadoknađuje nastupima svog harizmatičnog supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Odaziv registriranih birača na stranačke predizbore obično je vrlo nizak. Godine 2004. kod demokrata u Ajovi odazvalo se samo 125.000 ljudi, pa ne čude veliki napori da se pridobije svaki pojedini birač.

U završnici kampanje u Ajovi, dvojica vodećih republikanaca Huckabee i Romey razmjenjuju sve teže optužbe i u TV oglasima se međusobno ocrnjuju, pri čemu Romney pronalazi negativnosti u dva suparnikova guvernerskma mandata, a on mu uzvraća s optužbama o "nepoštenju".

Kod demokrata se diskvalificiranje protivnika obavlja više u rukavicama, bez poimeničnog spominjanja i blaćenja.

Hillary Clinton je naprimjer na skupu u gradiću Keouku u ponedjeljak komentirala populističke, zapaljive nastupe Johna Edwardsa riječima kako borba protiv posebnih interesa i lobija u Washingtonu, što je okosnica Edwardsove retorike, "nije nešto što se radi vikanjem i vrištanjem", uz poruku da "štedi energiju".

Obama, najozbiljniji crnački predsjednički pretendent u povijesti SAD-a, koji seba promovira kao "agenta promjena", na skupu u Perryju je rekao kako si Amerika "više ne može priuštiti da ostane uz staru politiku", čiji su eksponenti, po njemu, i Clinton i Edwards.

Pet dana nakon Ajove, koja ima tri milijuna stanovnika, registrirani birači demokrata i republikanaca glasat će o predsjedničkim kandidatima u Novom Hempšajru, maloj saveznoj državi na sjeveroistoku SAD-a, sa samo 1,3 milijuna stanovnika.

Budući da će glavnina od 50 američkih saveznih država stranačke predizbore održati u februaru, čak 20 njih na "super utorak" 5. februara, medijska pozornost i utjecaj na izborni proces koji imaju Ajova i Novi Hempšajr, dvije atipično bjelačke države s malim brojem birača, izazivaju nezadovoljstvo kod ostalih.

Prema nacionalnom ispitivanju koje su proveli Associated Press i Yahoo News, prenosi Hina, više od polovice Amerikanaca smatra da Ajova i Novi Hampšajr imaju nerazmjerno veliki utjecaj na odluku o predsjedničkim nominacijama.

Manje od 20 posto birača izjašnjava se u prilog sadašnjem tradicionalnom sustavu, po kojem Ajova i Novi Hempšajr glasaju prvi, dok čak 80 posto kaže kako bi radije da i druge države dobiju priliku izjašnjavati se prve.