Svijet
0

SAD-izbori 2008: Clinton i Obama smiruju raspravu

FENA
Glavni suparnici u borbi za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i Barack Obama u ponedjeljak su snizili ton rasprave o građanskim pravima, nakon što je ona zaprijetila podjelama u stranci i ugrožavanjem izgleda za pobjedu demokrata u utrci za Bijelu kuću.

Senator Obama povukao je prvi potez pozivajući novinare u Renou, Nevada, nakon skupa na kojem je govorio pred 2.500 pristaša, rekavši kako ne želi da kampanja "degenerira u toliko razmjena tipa 'milo za drago' da se više ne vidi zašto sve to radimo".

"Mi dijelimo iste ciljeve, svi smo demokrati, svi vjerujemo u građanska prava, svi vjerujemo u jednaka prava", rekao je Obama.

Ocijenio je kako su (bivši predsjednik) Bill Clinton i senatorica Hillary Clinton uvijek bili dosljedno na pravoj strani kod pitanja građanskih prava, te da im je stalo do afričkoameričke zajednice i svih Amerikanaca te da žele da svi imaju jednaka prava i jednaku pravdu.

Sat nakon Obamine izjave, izborni štab Hillary Clinton objavio je saopćenje u sličnom, pomirljivom tonu, s pozivom na traženje dodirnih točaka.

"U tome duhu, budimo zajedno, jer ja želim više od svega da naše obitelji budu zajedno na prvoj liniji borbe za proširenje prava svih Amerikanaca", kazala je Clinton u saopćenju.

Verbalni okršaj s Obamom uslijedio je nakon prošlosedmične izjave Hillary Clinton u kojoj je veće zasluge za donošenje Zakona o građanskim pravima 1964. pripisala tadašnjem predsjedniku SAD-a Lyndonu Johnsonu nego vođi crnačkog pokreta za građanska prava Martinu Lutheru Kingu, ubijenom u atentatu 1965.

Clinton je potom tvrdila da je Obama izvrtao njezine izjave, što je Obama nazvao "komičnim".

Hillary Clinton u ponedjeljak je govorila na skupu crnačkih sindikalnih i crkvenih aktivista u New Yorku, prigodom rođendana Martina Luthera Kinga, ističući kako su i ona kao žena i Obama kao Amerikanac afričkog porijekla danas u predsjedničkoj utrci zaslugom vođa kao što je bio King.

Zaoštravanje retorike između Hillary Clinton i Obame podudarilo se s promjenom odnosa snaga u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Prema ispitivanju TV mreže ABC i dnevnika The Washington Post, objavljenom u ponedjeljak, Clinton je izgubila 30-postotnu prednost, koju je na nacionalnoj razini održavala cijelu prošlu godinu. Nakon Obamine pobjede na predizborima u Iowi i pobjede Clinton u New Hampshireu, izjednačenost se prenijela i u nacionalne ankete, gdje Clinton dobija 42 (-11), a Obama 37 (+14) posto glasova, prenijela je Hina.

Idući ogled demokratske kandidate očekuje u subotu na stranačkim predizborima u Nevadi.