Hugo Chavez
0

SAD izazvao globalnu finansijsku krizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Postupci vlade Sjedinjenih Država izazvali su globalnu finansijsku krizu, "s letalnim ishodom za kapitalizam", ocijenio je u četvrtak venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.

On je izrazio nedoumicu u pogledu toga što "američka vlada, koja je glavni krivac za krizu, sada u Washingtonu saziva samit" 20 vodećih razvijenih privreda i zemalja u razvoju radi nalaženja puteva za izlazak iz nastale situacije.

"Nadam se da će na tome samitu biti imenovan i onaj koji je krivac za krizu", kazao je Chavez na ceremoniji dodjele kredita komunitarnim bankama.

Predsjednik Venecuele smatra da je "kapitalizam neizlječiv i da se nalazi u letalnom stadiju".

"Da prije 10 godina nije došlo do "bolivarske revolucije", Venecuela bi danas bila u ruševinama. Vodeće američke banke, kao što su "Morgan Stanley" i "Goldman Sachs", godinama su govorile da Chavez ruši zemlju i da će Venecuela uskoro propasti, ali su propale one", naglasio je Chavez.

ON je radi savladavanja finansijske i ekonomske krize predlagao da se održi susret svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, podsjetila je agencija Prajm-Tass.

Također je kazao da "male zemlje" koje nisu pozvane na samit u Washington 14. i 15. novembra imaju vlastite pozicije i ideje za nalaženje puteva za izlazak iz globalne finansijske i ekonomske krize".

"Nas niko nije pozvao na samit, ali nam to ne smeta da u Caracasu ili nekome drugom gradu održimo sastanak predsjednika i ministara zemalja Latinske Amerike i Karipske regije, Afrike i Azije", kazao je Chavez.