{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD Iranu otvoreno ponudile "novi početak"

S
20.3.2009. u 08:37
0
11
SAD Iranu otvoreno ponudile "novi početak"
0
SAD Iranu otvoreno ponudile "novi početak"
Foto: Reuters
Svjestan da su odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Irana u toku vladavine prethodnog američkog predsjednika značajno nazadovali, Barack Obama je u novoj poruci Teheranu ponudio "novi početak".
U direktnoj video poruci iranskom narodu Obama je izjavio: "Moja administracija je usmjerena ka diplomatiji koja obuhvata širok dijapazon problema pred nama."

Njegova poruka puštena je na festivalu u Nowruzu kojim se u Iranu obilježava dolazak proljeća, javlja BBC.

Odnosi između Irana i SAD-a zategnuti su zbog kontraverznih iranskih nuklearnih aktivnosti. Američki zvaničnici su više puta izrazili bojazan zbog iranskog programa obogaćivanja urana i sumnje da taj program prikriva razvoj atomskog naoružanja. Ove optužbe Iran je svaki put negirao.

Ipak, Obama je odlučan da pomiri dvije nacije. U svojoj poruci on je naglasio da želi "govoriti direktno ljudima i liderima Islamske Republike Iran".

Dodao je da njegova administracija želi uspostaviti konstruktivne veze između država, kao i one s međunarodnom zajednicom.

"Dolazak novog godišnjeg doba je podsjetnik na humanost koju dijelimo", bio je nadahnut Obama i poručio kako treba u takvom duhu potražiti "novi početak".

Upozorio je i na to da ovaj proces neće biti lišen prijetnji te zatražio garancije obostranog poštivanja."Sjedinjene Države žele da Islamska Republika Iran zauzme odgovarajuće mjesto u zajednici nacija. Vi to pravo imate, ali ono dolazi zajedno sa stvarnom odgovornošću", naglasio je američki predsjednik.

Njegov govor imao je titl na farsi jeziku, a objavljen je i na web stranici Bijele kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: