Svijet
0

SAD: Iranski odgovor će biti razmotren iako ne zadovoljava uvjete UN-a

FENA
Sjedinjene Države će razmotriti odgovor Irana na međunarodnu ponudu u vezi s rješavanjem spora o kontroverznom nuklearnom programu Teherana iako taj odgovor ne zadovoljava ključni zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a - obustavu obogaćivanja urana. State Department, u pažljivo sročenom saopćenju, ipak nije definitivno odbacio iranski odgovor.

SAD će se o narednim koracima konsultovati s članicama Vijeća sigurnosti UN-a. Saopćenje, koje je uslijedilo nakon radnog doručka u Bijeloj kući, kome su prisustvovali državni sekretar i drugi najbliži saradnici predsjednika Busha, pročitao je - bez elaborata - predstavnik Državnog sekretarijata Gonzalo Gallegos.

"Prihvatamo da Iran svoj odgovor smatra ozbiljnom ponudom i razmotrit ćemo je. Taj odgovor, međutim, nije ispunio uvjete Vijeća sigurnosti koje traži potpunu suspenziju obogaćivanja urana, koja se može u svakom trenutku i provjeriti", naveo je Gallegos.

Predsjednik Bush je o iranskom nuklearnom programu u srijedu telefonom razgovarao i s generalnim sekretarom Svjetske organizacije Kofijem Annanom. Američki zvaničnici su saopćili i da je državna tajnica Condoleezza Rice posebno razgovarala s Annanom i visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom, koji je u ime Bruxellesa pregovarao s Iranom, javio je Glas Amerike.

Iran i dalje insistira na pravu na mirnodopski nuklerani program, mada EU i SAD vjeruju da Teheran u tajnosti razvija nuklearni arsenal.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a predviđeno je da bi, ako Teheran ne obustavi nuklearne aktivnosti do kraja augusta, Iran mogao da se suoči s međunarodnim ekonomskim sankcijama.