Svijet
0

SAD: Iran nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici

FENA
Najnovije iranske izjave o njegovome nuklearnom programu još su jedan znak da Teheran prkosi pozivu međunarodne zajednice da odustane od obogaćivanja urana, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack.

"To je propuštena prilika i još jedan znak da Iran prkosi međunarodnoj zajednici", izjavio je McCormack komentirajući objavu Irana kako je počeo industrijsku proizvodnju nuklearnog goriva, prenosi Reuters.

McCormak je kazao kako se nada da će razumni iranski čelnici izračunati cijenu i korist te vidjeti da sadašnji pristup nije na dobrobit iranskog naroda.

"Postoji izlaz. Postoji alternativa pregovora koju treba izabrati iransko vodstvo. Do sada to nisu učinili, a danas je data nova naznaka kako to nije njihov izbor", dodao je glasnogovornik State Departmenta.

Zapadne zemlje, na čelu sa SAD-om, sumnjaju da je iranski nuklearni program usmjeren proizvodnji nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi kako se radi o proizvodnji goriva za nuklearne centrale.

McCormack je naglasio kako današnji govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada potvrđuje da su akcije UN-a protiv Irana legitimne i opravdane. Zbog odbijanja da prekine obogaćivanje urana Vijeće sigurnosti UN-a je Iranu uvelo sankcije.

"Iran i dalje nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici što još jednom izaziva pitanja o namjerama njegovog nuklearnog programa", rekao je McCormack.