Ponovo otvorena
17

SAD i Velika Britanija optužene za sabotažu istrage o smrti šefa UN-a iz 1961. godine

F. H.
Foto: UN
Foto: UN
Univerzitetski istraživači sa Instituta za studije Commonwealtha u Londonu optužili su SAD i Veliku Britaniju da su opstruirali istragu Ujedinjenih nacija o avionskoj nesreći 1961. godine u kojoj je poginuo generalni sekretar UN-a Dag Hammarskjöld.

Na konferenciji u Londonu pomoćnik generalnog sekretara UN-a za pravna pitanja Stephen Mathias izvijestio je o napretku u istrazi kojom se traži arhivska dokumentacija od država članica.

Sudionici su rekli da su SAD i Velika Britanija odugovlačili s predajom potencijalno vitalnih informacija.

Hammarskjöld, Šveđanin, umro je 18. septembra 1961. godine na putu za pregovore o prekidu vatre između mirovnih snaga UN-a u Kongu i separatista iz otcijepljene kongoanske regije Katanga.

Njegov avion Douglas DC-6 srušio se blizu Ndole, Sjeverna Rodezija (danas Zambija), usmrtivši Hammarskjölda i 15 drugih putnika. Prva istraga koju su provele rodezijske vlasti pokazala je pogrešku pilota, ali je nalaz bio kontroverzan.

Ljudi na zemlji rekli su da su vidjeli još jedan avion i bljeskove na nebu. Prijavljeno je da su u tom području u to vrijeme bili belgijski piloti plaćenici, kao i francuski i britanski obavještajci. Američki obavještajci pratili su komunikaciju s Cipra i izvijestili su da su čuli komunikaciju koja je u skladu s pucanjem na avion UN-a.

Slučaj je ponovno otvorio UN 2017. pod Mohamedom Chandeom Othmanom, tanzanijskim sucem, koji je pozvao na imenovanje nezavisnih dužnosnika koji će nadzirati češljanje arhiva u zemljama koje bi mogle imati relevantne informacije.

"Dok su Belgija, Švedska i Zimbabve demonstrirali ozbiljne napore, odgovori SAD-a i Velike Britanije bili su potpuno neadekvatni i pokazali su prezir prema UN-ovoj istrazi", rekli su organizatori konferencije u četvrtak, Institut za studije Commonwealtha na Univerzitetu u Londonu.

Susan Williams, istraživačica čija je knjiga Who Killed Hammarskjölda iz 2011. pridonijela ponovnom otvaranju UN-ove istrage, rekla je da su SAD i Velika Britanija "globalni ekstremi".

"Posljednju rezoluciju opće skupštine o obnovi istrage podržale su 142 države članice UN-a od 193 - ali ne SAD i Velika Britanija", rekla je Williams.

"Rad se mora nastaviti jer je dio šire borbe za potporu demokratiji, međunarodnoj vladavini prava i UN-u, a sve pod sve većom prijetnjom. Svaki kamen se mora prevrnuti da se dođe do istine. Moguće ubistvo generalnog sekretara UN-a zločin je previše težak da bi ga vrijeme izbrisalo", kazao je Paul Boateng, bivši visoki komesar Velike Britanije za Južnoafričku Republiku.