Svijet
0

SAD i Rusija u septembru o proturaketnom štitu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka administracija u petak je najavila kako će tokom maja pokrenuti pregovore o razmještanju raketnog štita u istočnoj Evropi, unatoč protivljenja Moskve i sve izraženijeg neslaganja s tim planom među većinskim demokratima u Kongresu.

"Ja planiram povesti tim sastavljen od predstavnika više ministarstava u Varšavu i Prag krajem maja, kako bi počeli službene pregovore o postavljanju sistema proturaketne odbrane u tim zemljama", rekao je pomoćnik državne tajnice John Rood, sudionicima sastanka dvaju pododbora Predstavničkog doma Kongresa, izvijestio je ABC News.

Drugi pododbor istoga doma ove je sedmice jednoglasno odlučio uskratiti 160 od 310 miliona dolara, koje je Bushova administracija tražila za razmještaj 10 proturaketnih sistema u Češku Republiku.

John Rood, pomoćnik državne tajnice za međunarodnu sigurnost i neširenje nuklearnog oružja i Daniel Fried, pomoćnik državne tajnice za Evropu i Euroaziju, pozvali su zastupnike da odobre tražena sredstva za raketni štit, ističući kako će se pitanje finaciranja pojaviti u pregovorima sa saveznicima.

Predsjednik George W. Bush je kazao kako je sistem potreban na zaštitu Evrope i SAD od raketa koje posjeduje Iran, no projekt je izazvao veliko nezadovoljstvo Rusije, koja ga je ocijenila prijetnjom svojoj sigurnosti.

Američki plan, kako je još ranije objasnila državni sekretar Condoleeze Rice, je da, počevši od 2012. godine spriječe moguće raketne napade "odmetničkih" država, poput Irana.

Zvaničnici State departmenta tvrde da je neosnovana zabrinutost Moskve da američki protivraketni štit predstavlja direktnu prijetnju nuklearnom arsenalu Rusije i objašnjavaju da će biti postavljeno svega 10 raketa-presretača, dok Moskva raspolaže "hiljadama balističkih projektila".

Predsjednik Vladimir Putin uzvratio je zamrzavanjem obaveza Rusije prema Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE).

Potez administracije u Kongresu je doživio kritike, u kojime je isticano kako nije bilo dovoljno konzultacija sa saveznicima iz NATO-a, niti je pokazano dovoljno osjetljvosti prema Rusiji.

Rood i Fried su na sastanku naglasili kako proturaketni sistem ne predstavlja opasnost za Rusiju, jer nije dovoljno brz za presretanje ruskih strateških raketa.