Svijet
0

SAD i Rusija suprotno o incidentu u Gruziji

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Predstavnici Washingtona i Moskve su se ponovo u četvrtak žestoko sukobili u New Yorku oko nedavnog "raketnog incidenta" u Gruziji, pri čemu su američki diplomati zatražili hitnu reakciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, dok Rusija insistira na rezultatima istrage prije nego što najznačajnije tijelo svjetske organizacije zauzme bilo kakav stav o tome pitanju.

Tako se "neriješenim" rezultatom završio još jedan pritisak SAD-a na Vijeće sigurnosti UN-a da što prije osudi navodni raketni napad ruske avijacije na teritoriju Gruzije, kako su prošlosedmični incident opisale vlasti u Tbillisiju.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti za august ambasador Republike Kongo Pascal Gayama rekao je novinarima da će to tijelo pažljivo pratiti razvoj situacije vezan za taj incident, ali da će eventualno saopćenje sačekati trenutak kada budu objavljeni izvještaji nekoliko posebnih timova koje istražuju događaj od 6. augusta.

Do sada su istražni timovi iz SAD-a, Švedske i Litvanije objavili nalaze da je za incident odgovoran ruski avion koji je povrijedio zračni prostor Gruzije, ali se još očekuje izvještaj ruskih stručnjaka koji se trenutno nalaze na terenu nedaleko od Tbillisija.

Jedinu pouzdanu informaciju za sada predstavlja izvještaj UN-a prema kojem se raketa ruske proizvodnje zarila u ledinu 30-tak kilometara od gruzijske prijestonice.

"SAD žali zbog ovog napada... Insistirat ćemo da Vijeće sigurnosti što prije otvori raspravu o ovome", rekla je američka predstavnica u Vijeću sigurnosti Jacky Sanders, čija država podržava stav Gruzije da čitav događaj, suštinski, predstavlja "čin agresije".

"Neke kolege su predložile neku vrstu reakcije Vijeća sigurnosti na ovaj incident. Objasnili smo kako je prerano da se zauzima bilo kakav stav o ovome pitanju", rekao je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin navodeći da su, za sada dostupni nalazi stručnjaka unijeli dodatnu zabunu vezanu za okolnosti koje prate ovaj događaj.

"Gruzijska kriza" u UN-u, kako su je nazvali diplomati, predstavlja nastavak neslaganja između SAD-a i Rusije o nizu pitanja, uključujući i status Kosova, prenosi Tanjug.

Različita gledanja na krize oko Irana i Sudana te dvije sile su nakon dugih pregovora ipak uspjele nekako da prevaziđu.