Svijet
0

SAD i Rusija podijeljeni oko pitanja statusa Kosova

FENA
Sjedinjene Američke Države i Rusija, dva važna člana Vijeća sigurnosti UN-a, pokazali su u četvrtak u Bruxellesu da su podijeljeni oko strategije koju bi trebalo slijediti u rješavanju pitanja statusa srbijanske pokrajine Kosovo u kojoj albanska većina traži nezavisnost.

Tokom javne rasprave u belgijskom senatu posebni predstavnik SAD-a za Kosovo Frank Wisner ocijenio je da je medijator UN-a Martti Ahtisaari iscrpio sve mogućnosti za rješnje ovog pitanja.

Njegov plan predlaže široki suverenitet Kosova pod međunarodnim nadzorom koji bi vodila Evropska unija i otvara put nezavisnosti pokrajine.

"Događaji iz 1990-tih godina su bili toliko šokantni da je nemoguće zamisliti da se Albanci s Kosova vrate pod srpsku vlast", objasnio je u srijedu ambasador Wisner pred belgijskim senatorima.

"Prema Helsinškim principima, državne granice se mogu mijenjati samo uz eksplicitan pristanak strana", odgovorio je ruski ambasador u Belgiji Vadim Lukov, koji je prisustvovao raspravi.

"Ne želimo biti veći Srbi od samih Srba, ali smatramo da nisu iscrpljene sve mogućnosti i da treba dati šansu diplomatiji", ponovio je ambasador stav Moskve.