Sad i Rusija bi mogle potpisati novi 'Start'

F
FENA
15.12.2009. u 16:58
0
0
Sad i Rusija bi mogle potpisati novi 'Start'
0
Sad i Rusija bi mogle potpisati novi 'Start' Foto: AP
Rusija i SAD bi mogle u Kopenhagenu, gdje se održava konferencija o klimatskim promjenama, da potpišu novi sporazum koji bi zamijenio START 1 o smanjenju nukelarnog naoružanja, javio je u utorak Reuters pozivajući se na ruski izvor upoznat s planovima u vezi s dešavanjima u danskoj prijestonici. Predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev, stići će u Kopenhagen kasnije u toku sedmice da bi učestvovali na konferenciji o klimatskim promjenama.
Prema ruskom izvoru na koji se poziva britanska agencija, u pratnji Medvedeva bit će i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, što ukazuje na to da se Moskva nada da bi tu novi sporazum o nuklearnom naoružanju mogao da bude potpisan.

Bijela kuća je odbila da komentariše ovu najavu, ističe Reuters.

Sporazum o smanjenju strategijskog naoružanja iz 1991. godine (START 1), koji je predviđao najveće smanjenje nuklearnog oružja u povijesti, istekao je 5. decembra ove godine.

Kako na dosadašnjim pregovorima nije došlo da saglasnosti, sporazum će ostati na snazi dok se ne postigne novi dogovor.

Novi pakt bi trebalo da odredi smanjenje broja raspoređenog nuklearnog oružja i podmornica, bombardera i raketa koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: