Svijet
0

SAD i Poljska nastavljaju pregovore o raketnom štitu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dužnosnici američke administracije priznaju kako bi voljeli da su dogovorene pojedinosti sporazuma s Poljskom te da ga državna tajnica može potpisati tokom četverodnevnog puta po Evropi.

No premda su izgledi za to sada ravni nuli, oni kažu da će se pregovori s Varšavom nastaviti. Sjedinjene Države žele uspostaviti bazu s deset raketa presretača u Poljskoj, a prateći radarski sustav u Češkoj, kako bi bili spremni od očekivane prijetnje raketama dalekog dometa iz Irana, izvještava VOA.

Načelni sporazum s Češkom postignut je prije nekoliko sedmica, a državna tajnica Condoleezza Rice potpisat će ga na zajedničkoj svečanosti u srijedu u Pragu, prvoj stanici njenog puta tokom kojeg će posjetiti još Bugarsku i Gruziju.

Rice i njezin poljski kolega sastali su se iza zatvorenih vrata u ponedjeljak ujutro u posljednjem pokušaju postizanja sporazuma prije puta američke državne tajnice u Evropu.

Poljski šef diplomatije Radoslaw Sikorski kasnije je novinarima izjavio da su razmijenjene neke konstruktivne ideje. Dodao je da nije došao u Washington kako bi "spasio" pregovore budući da oni traju i da će se nastaviti.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack izjavio je da će se poljski ministar također sastati s glavnim američkim pregovaračem za nuklearno oružje Johnom Roodom, te da put ka sporazumu ostaje otvoren.

"Nastavljamo s pregovorima. Nismo ih zaključili na vrijeme za put državne tajnice. No to ne znači da nećemo nastaviti raditi na tome. To je jako važno pitanje za Poljsku, za SAD i NATO savez. NATO je podržao napore za uspostavu raketne obrane i mi ćemo nastaviti raditi u tom smjeru", kazao je.

Pregovori su teški jer Poljska insistira da Washington modernizira sistem poljske zračne odbrane kao cijenu za poljsko prihvatanje raketa presretača na njenom teritoriju.

Američki dužnosnici su objavili prošle sedmice da je postignut načelni sporazum, ali je poljski premijer Donald Tusk kasnije rekao da je američka ponuda bila nedovoljna. Sistem raketne odbrane politički je nepopularno pitanje u Poljskoj i Češkoj.

Istovremeno, Rusija se snažno protivi uspostavi takvog sistema u Evropi tvrdeći da će time, usprkos suprotnim američkim tvrdnjama, doći do potkopavanja ruskih kapaciteta za odvraćanje.

Većina demokrata u Kongresu također je kritična prema ovom pitanju te optužuje Bushovu administraciju da pokušava požuriti s razmještanjem nedokazane tehnologije.

Jedan nedavni zakon povezuje sredstva za finansiranje tog programa s verifikacijom Pentagona da su rakete presretači prošle rigorozne testove.