Svijet
0

SAD i Kuba počinju razgovore o normalizaciji odnosa

FENA
SAD i Kuba postigli su sporazum o razmjeni zatvorenika koji uključuje oslobađanje Amerikanca Alana Grossa i trojice Kubanaca.

Gross (65) proveo je pet godina iza rešetaka nakon što je bio optužen za subverziju na komunističkom otoku.

On je napustio Kubu u avionu američke vlade i oslobođen je na temelju humanitarnih razloga, izjavio je američki zvaničnik za Associated Press.

Njegovo hapšenje i zatvaranje ugrozili su pokušaje na otopljavanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Američki zvaničnici izjavili su za Associated Press da će dvije zemlje započeti razgovore o normalizaciji odnosa i da SAD razmatraju mogućnost da otvore ambasadu u Havani u narednim mjesecima.

Trojica Kubanaca oslobođena u SAD-u dio su takozvane "kubanske petorke" optužene za špijuniranje.

Američki tužioci navode da su petorica ljudi pokušali da se ubace u američke vojne baze i da su špijunirali kubanske azilante na Floridi.

Dvojici od njih nedavno je dopušteno da se vrate na Kubu nakon što su odslužili svoje kazne.

Gross, koji je narušenog zdravlja, bio je osuđen na 15 godina zatvora jer je počinio "akte protiv integriteta države".

Njegov posao na omogućavanju pristupa internetu lokalnim zajednicama uključivao je nabavku satelitske opreme koja je ilegalna na Kubi.

Kubanske vlasti tvrde da su njegove aktivnosti predstavljaju prikriveni pokušaj promjene režima, iako je Washington uložio protest tvrdeći da je on nevin.

Ove je sedmice bivši američki predsjednik Bill Clinton optužio Kubu da "igra veoma opasnu igru držeći Grossa u zatvoru gdje mu se zdravlje pogoršava", prenosi BBC.