Svijet
0

SAD i Jemen razmatraju zračne udare po Al-Qaidi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države i Jemen traže nove ciljeve u Jemenu radi zračnih udara koje bi izveli u znak odmazde za neuspjeli napad na američki avion 25. decembra za koji je odgovornost preuzela Al-Qaida, objavila je u srijedu televizija CNN.

CNN se poziva na dva visoka zvaničnika koja su izjavila kako se radi o pripremama za slučaj da predsjednik Barack Obama naredi udare kao odmazdu.

Pitanje je kako odrediti ciljeve koji bi mogli biti direktno povezani s neuspjelim napadom i njegovom pripremom.

"Specijalne američke snage i američke obavještajne službe, kao i jemenske, trude se da identificiraju potencijalne ciljeve Al-Qaide u Jemenu", precizirao je jedan od izvora s američke televizije.

Prema američkim obavještajnim službama, u Jemenu ima nekoliko kampova za obuku. U njima se obučava po desetak ili dvadesetak boraca. Jedan od tih kampova je već bio meta zračnih udara u ovom mjesecu.

Jemenski ministar vanjskih poslova Abu Bakr al-Qirbi je izjavio za BBC kako je moguće da je više stotina pripadnika Al-Qaide aktivno u Jemenu i da pripremaju napade istog tipa kao što je bio neuspjeli napad na redovnu američku avionsku liniju.

Na pitanje koliki je broj aktivista Al-Qaide u Jemenu, ministar je odgovorio: "Ne mogu vam dati tačan broj. Vjerovatno nekoliko stotina, 200-300, ne mogu tačno kazati."

Nigerijac koji je pokušao dići u zrak američki avion bio je u decembru u Jemenu prije nego što je otišao da izvede napad.