Svijet
0

SAD i Iran - prvi susret nakon četvrt stoljeća

FENA
Iran i Sjedinjene Države u ponedjeljak su nastavili diplomatske kontakte prvi put nakon više od četvrt stoljeća.

Sastanak u Bagdadui između dvojice ambasadora o sigurnosti u Iraku mogao bi otvoriti novo poglavlje u svjetskoj historiji ukoliko uspije ili ostati na njenoj margini ako ne uspije.

Irački zvaničnici saopćili su da je sastanak između američkog ambasadora Ryana Crockera i iranskog ambasadora Hassana Kazemija Qomija bio srdačan i usmjeren isključivo na Irak. Sastanak je završen oko 14.30 sati nakon četiri sata razgovora, javio je AP.

Ali al-Dabagh, glasnogovornik iračke vlade, izjavio je da su razgovori isključivo bili usmjereni ka Iraku.

"Postoje dobre namjere, shvatanje situacije i obavezivanja između dvije zemlje", izjavio je novinarima Ali al-Dabagh.

Razgovori su održani u uredu iračkog premijera Nurija al-Malikija u bagdadskoj "zelenoj zoni". Irak je na razgovorima zastupao savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffak al-Rubaie.

Neposredno iza 10.30 sati Al-Maliki je pozdravio dvojicu ambasadora, koji su se rukovali, i odveo ih u konferencijsku dvoranu, gdje su sambasadori sjeli za sto jedan naspram drugoga. Al-Maliki je nakon toga dao kratku izjavu i napustio prostoriju.

On je izjavio objema stranama da Iračani žele stabilnu zemlju bez prisustva stranih sila i regionalnog uplitanja. Zemlja se ne bi trebala pretvoriti u bazu za terorističke grupe, kazao je.

Također je izjavio da su snage pod američkim vodstvom u Iraku tu samo kako bi pomogle u izgradnji vojske i policije i da se njegova zemlja neće koristiti kao lansirna rampa za američki napad na susjeda, što je bila jasna aluzija na Iran.

"Sigurni smo da će postizanje napretka na ovom sastanku, bez sumnje, ojačati mostove između dvije zemlje i stvoriti pozitivnui atmosferu" koja bi pomogla tim zemljama da se bave i drugim pitanjima, kazao je.