Svijet
0

SAD i Indija usvojili sporazum nuklearnog programa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak da su Sjedinjene Američke Države i Indija prevazišle "historijsku etapu" usvajajući sporazum o suradnji iz domena civilnog nuklearnog programa.

"Sjedinjene Američke Države i Indija su prevazišle historijsku etapu u strateškom partnerstvu, završavajući pregovore o bilateralnom sporazumu o civilnoj nuklearnoj suradnji", rekla je ona.

"To nam omogućava da idemo naprijed ka nuklearnom sporazumu, koji su najavili predsjednik Bush i indijski premijer Manmohan Singh prije dvije godine", nastavila je ona.

Objavljen u julu 2005. a potpisan u decembru 2006. ovaj sporazum je dugo vremena bio kamen spoticanja približavanja Washingtona i New Delhija.

Rice nije u detalje govorila o sporazumu, čiji bi tekst, kako piše američka štampa, Kongres mogao blokirati ako se Indiji ne nametnu sankcije o zabrani upotrebe vojne nuklearne tehnologije koju im pružaju Amerikanci.

Prema New York Timesu od petka, Washington se obavezao da će pomoći Indiji u izgradnji skladišta za nuklearno gorivo te da će naći druge izvore snabdijevanja nuklearnim gorivom, mogućnost da se zaobiđu neke klauzule zakona koje je usvojio Kongres.

"Čim se dodatne etape prevaziđu, predsjednik Bush će dostaviti tekst sporazuma na konačno usvajanje američkom Kongresu", rekla je Rice.